Și lucrătorii din salubritate din Paris fac grevă împotriva reformei guvernamentale privind pensiile, care vrea să mărească vârsta de pensionare.
Greva împotriva reformei sistemului de pensii a gunoierilor de la Primăria Parisului a fost prelungită cel puțin până la 20 martie, iar acțiunile de blocare întreprinse împotriva incineratoarelor și a garajelor de basculante continuă și ele în mod coordonat, ministrul francez de interne Gérald Darmanin a ales să treacă la ofensivă împotriva celor 7.600 de tone de gunoi care se acumulează pe străzile capitalei.
Marți, 14 martie – în a noua zi de grevă – ministrul de interne l-a însărcinat pe șeful poliției din Paris, Laurent Nuñez, să ceară primăriei să „rechiziționeze” resurse pentru a curăța străzile, arată Le Monde.
Miercuri seară, Nuñez a informat-o pe primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, despre decizia sa de a rechiziționa lucrătorii municipali pentru a îndepărta gunoaiele îngrămădite pe trotuarele capitalei. Hidalgo anunțase mai devreme în cursul zilei că nu va da curs acestei solicitări.
„Rechiziție? Există această amenințare, dar nimeni nu mă poate obliga să fac ceva dacă mi se spune să îmi scot camionul”, a avertizat Nordine Boukhetla, șofer de camion de gunoi la garajul Hugo din Ivry-sur-Seine-Victor (în suburbia de sud-est a Parisului), care se ocupă de colectarea gunoiului pentru arondismentul 14 al Parisului.
Viceprimarul orașului Paris, Emmanuel Grégoire, susținuse că rechiziția este „o putere a statului, nu a orașului. Statul ar trebui să își asume responsabilitățile”.
Guvernul și Primăria Parisului s-au angajat, așadar, într-un fel de ping-pong juridic, presărat de comentariile exasperate ale liderului sindical al CDFT, Laurent Berger, miercuri dimineață, la radio RMC: „Cum rechiziționați oamenii? O să mergeți să îi luați unul câte unul?”.
Spre exemplu, lucrătorii de la garajul de autobasculante din Ivry – unde șoferii sunt încă susținuți de numeroși profesori și studenți – nu se pune problema să se întoarcă la lucru dacă trece legea pensiilor și cu atât mai puțin să fie rechiziționați.
Muncitorii în grevă enumeră orele de muncă epuizante, durerile recurente după 50 de ani și moartea a cinci colegi din august 2022, dintre care patru la câteva luni sau ani distanță de pensionare.
Același tablou a fost descris și de muncitorii greviști de la Urbaser Energie, care lucrează la incineratorul din Issy-les-Moulineaux (o suburbie din sud-vestul Parisului).
„Cu programul de lucru în ture, uneori lucrăm șapte zile la rând. Cu praful, zgomotul, durerile de spate, asta înseamnă 56 de ore pe săptămână”, a descris Franck, un tehnician în vârstă de 49 de ani. „Nu suntem într-un birou liniștit, ca cei care ne conduc.”
De asemenea, mulți angajați din sectorul de salubritate s-au arătat indignați de faptul că firma privată Pizzorno – care gestionează colectarea deșeurilor în arondismentul 15 din Paris – a apelat la lucrători temporari pentru a-și înlocui numeroșii angajați aflați în grevă.
„Evident, există furnizori de servicii private care lucrează noaptea. Aceștia angajează lucrători temporari, sau chiar imigranți fără acte”, a declarat Christophe Farinet, de la sindicatul CGT.
„Dar, în ceea ce ne privește pe noi, restul, rezistăm bine. Nu dorim să distrugem capitala, ne luptăm pentru toată lumea, nu doar pentru noi.”
„Considerăm că orice încălcare a dreptului la grevă este un atac la adresa lucrătorilor în grevă, ceea ce ar declanșa un răspuns sub numeroase forme”, a anunțat miercuri CGT.
„Facem apel la cei 7.000 de lucrători din departamentele de igienă, de apă și de transport municipal ale orașului Paris să fie pregătiți”.