În timp ce Bucureștiul e sufocat de poluare, calitatea aerului din China crește vertiginos. Măsurile anti-coronavirus au paralizat producția industrială chineză

Publicat: 02 03. 2020, 12:37

Bucureștiul a fost traversat, duminică noapte, de un nivel record al poluării. În tot acest timp, într-o altă parte a Globului, calitatea aerului este alimentată, surprinzător sau nu, de amploarea epidemiei de coronavirus. Este cazul Chinei, unde poluarea s-a redus cu până la un sfert, pe fondul politicilor de carantină generate de eforturile pentru combaterea Covid-19.

Așadar, rețeaua națională și rețele independente de monitorizare a calității aerului din România au înregistrat depășiri record ale poluării. Datele arată depășiri cu 900% – 1.000% ale nivelului maxim admis de PM 2,5 (un praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe). Pentru PM10 (particule mari de praf), s-au înregistrat depășiri de aproape 800%. (Detalii AICI)

Costel Alexe, ministrul interimar al Mediului, a explicat că nivelul record de poluare înregistrat în Capitală, duminică noapte și luni dimineață, este rezultatul unui cumul de factori, printre care „arderile necontrolate din București și județul Ilfov” sau eventuale activități industriale. (Detalii AICI)

Concomitent cu situația din România, epidemia de coronavirus Covid-19 și carantina impusă de autorităţi au dus la scăderea drastică a producţiei industriale a Chinei, la diminuarea cererii de electricitate şi pe cale de consecinţă la scăderea poluării, arată datele centralizate de Carbon Brief.

Practic, activitatea industrială chineză a scăzut între 15-40% (în funcţie de sectorul economic), China poluând cu aproximativ 110,2 milioane de tone de dioxid de carbon mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Procentual, scăderea de la un an la altul este de 25%. În februarie 2019, China emana în atmosfera aproximativ 440,9 milioane de tone de dioxid de carbon.

De precizat că 110,2 milioane de CO2 este echivalentul a 6% din toate emisiile de la nivel global.

Datele analizate de „Carbon Brief” mai indică și faptul că cele mai importante rafinării de petrol chineze lucrează la cel mai scăzut nivel din 2015 încoace din cauza cererii reduse.

Și centralele electrice pe bază de cărbune (printre cele mai poluante) au raportat cea mai scăzută activitate din ultimii patru ani din cauza activităţii industriale diminuate. Un exemplu concret în acest sens îl constau oţelăriile, care au avut parte de cea mai redusă producţie din ultimii cinci ani.