În timp ce Biden vizitează Ucraina, consilierul principal al președintelui Chinei merge în Rusia

Publicat: 20 02. 2023, 14:18
Wang Yi, ministrul chinez de Externe. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Michael Sohn

În timp ce președintele american Joe Biden a aterizat luni în Ucraina pentru a se întâlni cu omologul său VolodImIr Zelenskyi, diplomatul chinez călătorea în direcția opusă, în drum spre Rusia.

Wang Yi, turneu de opt zile în Europa

Wang Yi – care a fost promovat luna trecută în funcția de consilier principal de politică externă al liderului chinez Xi Jinping – urmează să ajungă la Moscova în această săptămână, în cadrul turneului său de opt zile în Europa, o călătorie care aduce în prim plan încercarea de echilibrare diplomatică a Chinei.

Optica celor două călătorii – care au loc vineri, cu doar câteva zile înainte de aniversarea unui an de la începutul războiului din Ucraina – subliniază ascuțirea faliei geopolitice între cele două superputeri ale lumii.

În timp ce relațiile dintre SUA și China continuă să se înrăutățească – cel mai recent din cauza unui presupus balon de spionaj chinezesc care a intrat în spațiul aerian american, China și Rusia sunt mai apropiate ca niciodată.

Și, în timp ce SUA și aliații săi își reafirmă sprijinul pentru Ucraina și își intensifică ajutorul militar, parteneriatul tot mai profund al Beijingului cu Moscova a alarmat capitalele occidentale – în ciuda eforturilor Chinei de a se prezenta ca un negociator al păcii.

China și Rusia sunt mai apropiate ca niciodată, iar asta este o problemă pentru SUA

Sâmbătă, la Conferința de Securitate de la Munchen, Wang s-a adresat unei săli de oficiali europeni ca fiind „prieteni dragi” și a lăudat angajamentul Chinei în favoarea păcii.

„Este posibil ca unele forțe să nu dorească ca negocierile de pace să se materializeze. Lor nu le pasă de viața și moartea ucrainenilor, nici de răul pe care-l fac Europei. S-ar putea să aibă obiective strategice mai mari decât Ucraina însăși. Acest război nu trebuie să continue”, a declarat Wang.

El i-a îndemnat pe oficialii europeni să se gândească la „ce cadru ar trebui să existe pentru a aduce o pace durabilă în Europa, ce rol ar trebui să joace Europa pentru a-și manifesta autonomia strategică”.

Wang a anunțat, de asemenea, planul Beijingului de a publica propunerea sa privind o „soluționare politică” a crizei ucrainene în jurul primei aniversări.

„Avem nevoie de mai multe dovezi că China nu colaborează cu Rusia, iar acum nu vedem acest lucru”, a declarat sâmbătă la CNN președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.â

Astfel de suspiciuni sunt agravate de afirmațiile oficialilor americani potrivit cărora Beijingul ia în considerare intensificarea parteneriatului cu Moscova prin furnizarea de „sprijin letal” pentru armata rusă.

Răspunzând acuzațiilor de luni, Ministerul de Externe al Chinei a criticat SUA pentru „rostogolirea responsabilității, transferarea vinei și răspândirea de informații false”.

„Partea americană, nu cea chineză, este cea care furnizează un flux constant de arme pe câmpul de luptă. Partea americană nu este calificată să dea lecții Chinei și nu vom accepta niciodată ca SUA să dicteze sau chiar să exercite presiuni asupra relațiilor chino-ruse”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului în cadrul unei conferințe de presă obișnuite.