În rândul americanilor scade susținerea pentru înarmarea Ucrainei la nivelul publicului din ambele partide, un semnal de alarmă pentru autoritățile de la Kiev, care se bazează masiv pe armamentul american pentru a lupta împotriva forțelor ruse, arată un nou sondaj Reuters/Ipsos.
Cercetarea, care s-a întins pe două zile și s-a încheiat miercuri, arată că doar 41% dintre respondenți sunt de acord că Washingtonul „ar trebui să furnizeze arme pentru Ucraina”, în timp ce 35% nu sunt de acord.
Popularitatea livrărilor americane de armament a scăzut comparativ cu luna mai, când un sondaj Reuters/Ipsos arăta că 46% dintre americani susțin furnizarea de arme, iar 29% se opun.
Sondajul vine în contextul în care liderii Congresului american dezbat solicitarea președintelui Joe Biden de a aloca o finanțare suplimentară de 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dintre care 17 miliarde de dolari ar urma să fie pentru sprijin de apărare.
Până acum, SUA a pus la bătaie 44 de miliarde de dolari pentru a înarma Ucraina cu zeci de tancuri, mii de rachete și milioane de runde de muniție pe care Ucraina le-a folosit pentru a se apăra împotriva invadatorilor ruși. Forțele ucrainene au recuperat o serie de localități pe fondul ofensivei lansate în iunie, dar eforturile eliberatorilor au fost afectate de câmpurile de mine și de tranșeele rușilor.
Unii republicani, în special cei care au legături apropiate cu Donald Trump, susține Reuters, se opun ajutorului pentru Ucraina.
Înlăturarea republicanului Kevin McCarthy de la șefia Camerei Reprezentanților a sporit incertitudinea, în condițiile în care unii dintre posibilii săi succesori sunt sceptici când vine vorba de folosirea fondurilor americane pentru a ajuta guvernul lui Volodimir Zelenski.