În Spania și Portugalia a intrat în vigoare plafonarea prețurilor la electricitate

În Spania și Portugalia a intrat în vigoare plafonarea prețurilor la electricitate
Foto simbol: Pixabay

Plafonarea preţurilor la electricitate în  Spania și Portugalia a intrat marți în vigoare, aceasta fiind autorizată de Bruxelles în cadrul „excepţiei iberice”.  Acest fapt înseamnă că facturile la electricitate ale gospodăriilor ar urma să scadă cu 15% până la 20%, conform autorităţilor din cele două ţări, relatează AFP.

 Măsura a fost aprobată de Comisia Europeană și „se va aplica până la data de 31 mai 2023 şi de ea vor beneficia toţi consumatorii”, a specificat ministrul spaniol al Tranziţiei Ecologice, Teresa Ribera, pentru postul public de televiziune.

În Spania și Portugalia a intrat în vigoare plafonarea prețurilor la electricitate

Această măsură va ajuta la  protejarea gospodăriilor din Portugalia și Spania, care vor primi  o reducere semnificativă la factura la electricitate, pe fondul unei  piețe turbulente din cauza conflictului din Ucraina, a mai adăugat ministrul Teresa Ribera, relatează Agerpres.

În urma unor discuții,  cele două state în cauză au primit permisiunea din partea Uniunii Europene pentru a fi excluse de la sistemul tarifar energetic european, pe fondul absenței de interconexiuni electrice cu restul Uniunii Europene. Totodată, această situaţie îi afectează pe consumatorii din cele două țări.

Se reduc  până la 20% facturile la electricitate

Conform autorităţilor din cele două state, măsura ar urma să permită reducerea cu 15% până la 20% a facturilor la electricitate pentru utilizatori.

Pentru Spania și Portugalia, acest regim  va permite să plafoneze la 40 de euro pentru un Megawatt-oră, reprezentând preţul gazului natural folosit în producţia de electricitate pentru următoarele  şase luni.

Astfel că, pe piaţa din Europa preţul la electricitate se decide în funcție de principiul „costului marginal”, care arată că preţul de referinţă reprezintă preţul ultimei capacităţi de producţie folosită pentru stabilizarea reţelei.

Nu doar Spania și Portugalia vor o reformă de amploare în ceea ce privește regulile pe baza cărora funcţionează piaţa europeană de electricitate, ci mai multe  state membre UE, precum Franţa şi Italia.

Acest lucru se dorește în ideea de a separa preţurile la electricitate de cele la gaze naturale, conform Digi24.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)