În pragul confruntării dintre Kamala Harris și Donald Trump: Șase decenii de dezbateri prezidențiale din SUA care i-au ținut cu sufletul la gură pe alegători
Dezbaterile prezidențiale și vicepreședințiale au fost punctul culminant al calendarului campaniei pentru alegerile prezidențiale din SUA, de când John F. Kennedy și Richard Nixon s-au confruntat în prima dezbatere televizată din istorie, în 1960.
Timp de șase decenii, candidații s-au luptat și s-au certat, deseori pronunțând glume memorabile
Vicepreședinta democrată Kamala Harris și fostul președinte republican Donald Trump se confruntă marți într-o dezbatere prezidențială înaintea alegerilor din 5 noiembrie, susținând o tradiție marcată de câteva momente memorabile ale istoriei politice moderne a SUA:
1960
Prima dezbatere televizată i-a pus față în față pe candidatul democrat John F. Kennedy cu vicepreședintele republican Richard Nixon, care se recupera după o vizită la spital și avea câteva vânătăi, după ce a refuzat machiajul. Cei 70 de milioane de telespectatori s-au concentrat pe ceea ce au văzut, nu pe ceea ce au auzit. Kennedy a câștigat alegerile.
1976
Democratul Jimmy Carter s-a confruntat cu președintele republican neales Gerald Ford. În remarci văzute ca o gafă majoră, Ford a spus: „Nu există nicio dominație sovietică asupra Europei de Est și nu va exista niciodată sub o administrație Ford”. Carter a câștigat alegerile.
1980
Carter a apărut într-o a doua dezbatere cu republicanul Ronald Reagan, după ce a boicotat-o pe prima pentru includerea candidatului terț John Anderson.
Președintele l-a acuzat pe Reagan că plănuiește să reducă finanțarea pentru asistența medicală pentru americanii de 65 de ani și peste. Reagan, care s-a plâns deja că Carter denatura realitatea cu privire la o serie de probleme, a spus: „Uite, o face din nou” și a chicotit, atrăgând râsul publicului și creând un slogan. Reagan a câștigat alegerile.
Reagan, în vârstă de 73 de ani, a dezamorsat cu succes problema vârstei sale când a dezbătut cu democratul Walter Mondale, în vârstă de 56 de ani, glumind: „Vreau să știți că, de asemenea, nu voi face din vârstă o problemă a acestei campanii. Nu voi exploata, în scopuri politice, tinerețea și lipsa de experiență a adversarului meu”. Reagan a fost reales.
1988
O dezbatere împotriva vicepreședintelui republican George H. W. Bush a început cu democratul Michael Dukakis întrebat dacă ar fi de acord cu pedeapsa cu moartea pentru cineva care și-a violat și ucis soția.
Întrebarea i-a oferit unui candidat numit de critici „omul de gheață” șansa de a-și arăta latura emoțională. Răspunsul său laborios a avut un efect exact invers. Bush a câștigat alegerile.
Dezbaterea vicepreședințială a prins viață când Dan Quayle, candidatul lui Bush, s-a comparat politic cu John F. Kennedy. Democratul Lloyd Bentsen a răspuns pe un ton liniștit, rece: „Am fost în armată cu Jack Kennedy. Îl cunoșteam pe Jack Kennedy. Jack Kennedy era un prieten de-al meu. Tu nu ești Jack Kennedy.”
1992
Trei candidați – Bush, democratul Bill Clinton și independentul Ross Perot – au împărțit o scenă. Clinton a câștigat alegerile.
1996
Într-o dezbatere cu Clinton, republicanul Bob Dole a fost întrebat de un student dacă la 73 de ani nu crede că e prea bătrân pentru a înțelege nevoile tinerilor.
El a răspuns că la vârsta lui, inteligența și experiența înseamnă a avea avantajul înțelepciunii. Clinton a replicat: „Pot să vă spun doar că nu cred că senatorul Dole este prea bătrân pentru a fi președinte. Vechimea ideilor sale este însă cea care mă face să am îndoieli”. Clinton a fost reales.
2000
În prima sa dezbatere cu republicanul George W. Bush, vicepreședintele democrat Al Gore a atras recenzii negative pentru că a oftat tare în timp ce Bush vorbea. „Toți facem greșeli. Se știe că eu însumi greșesc o silabă sau două”, a spus Bush în timpul celei de-a doua dezbateri, pronunțând greșit intenționat „silaba”. Bush a câștigat alegerile.
2004
Ultima dezbatere dintre Bush și democratul John Kerry a oferit alegătorilor un contrast puternic în stiluri, Bush ținându-se de argumente simple, în timp ce Kerry a vorbit despre o serie de fapte pentru a-și susține cazul. Bush a fost reales.
2008
Sarah Palin, colega candidată a republicanului John McCain, și Joe Biden, care candida cu democratul Barack Obama, s-au ciocnit în declarații în privința economiei și a Irakului în timpul unei dezbateri vicepreședințiale pline de viață, dar politicoase. Palin a afișat frecvent un stil popular. La un moment dat, ea a spus: „Oh, spune că nu este așa, Joe”.
Biden și Palin au promis amândoi că vor face politica economică a Statelor Unite mai prietenoasă pentru muncitorii din clasa de mijloc, dar Biden a spus că McCain a considerat că fundamentele economiei sunt puternice doar atuci când a izbucnit criza financiară. Cuplul Obama-Biden a câștigat alegerile.
2012
Obama a ezitat în prima sa dezbatere cu republicanul Mitt Romney, surprinzând și îngrijorându-și susținătorii. Dar, în cea de-a doua dezbatere, Romney, răspunzând la o întrebare despre salariu echitabil între femei și bărbați, a spus că are „cv-uri pline de femei” drept candidați pentru posturi în cabinet. Fraza a devenit memă pe rețelele de socializare. Obama a câștigat din nou.
2016
Prima dezbatere dintre omul de afaceri Donald Trump și fostul secretar de stat democrat Hillary Clinton a atras 84 de milioane de telespectatori din SUA, un record pentru o dezbatere și un număr wow într-o era a streamingului digital.
Un schimb de insulte a dominat cea de-a doua dezbatere, Clinton l-a atacat pe Trump pentru remarci agresive sexual despre femei înregistrate pe o casetă video din 2005 tocmai descoperită.
Trump a încercat să pareze criticile acuzându-l pe Bill Clinton, soțul candidatei, că le-a făcut mai mult rău femeilor.
În a treia dezbatere, Trump a numit-o pe Clinton „o femeie atât de urâtă” și a refuzat să spună că va accepta rezultatele alegerilor. Trump a câștigat alegerile.
2020
În urma sondajelor de opinie, președintele de atunci Trump a intrat în prima sa dezbatere cu Biden, fostul vicepreședinte, în căutarea unei lupte. Dar îndârjirea lui a lucrat împotriva sa. El i-a întrerupt în mod repetat pe Biden și pe moderator, Chris Wallace, până în punctul în care întregul eveniment a scăpat de sub control. A atacat familia lui Biden.
Sondajele și focus grupurile efectuate ulterior au arătat că alegătorii indeciși au fost oripilați de comportamentul lui.
La un moment dat, când Trump îl tot întrerupea, Biden a spus: „Vrei să taci, omule? Este atât de neprezidențial”.
Ulterior, Trump a renunțat la cea de-a doua dezbatere, după ce a fost trecut la un format virtual în urma diagnosticului său de COVID-19.
Apoi a adoptat un ton mai reținut pentru confruntarea finală cu Biden.
La dezbaterea vicepreședințială, o muscă rătăcită a preluat pentru scurt timp scena națională, generând zgomot când s-a cocoțat pe părul alb tuns al vicepreședintelui Mike Pence, în timp ce acesta dezbatea cu rivalul său democrat, pe atunci, senatoarea Kamala Harris.