În mod ironic, războiul din Ucraina domină din nou lista nominalizaților la Premiul Nobel pentru Pace 2023

În mod ironic, războiul din Ucraina domină din nou lista nominalizaților la Premiul Nobel pentru Pace 2023
Foto: Hepta - DPA Images / Daniel Reinhardt

De la secretarul general al NATO la președintele ucrainean, cei care au legătură cu războiul din Ucraina domină lista cu numele cunoscute publicului și prezentate până la termenul limită de marți pentru Premiul Nobel pentru Pace 2023.

Cei mai mulți dintre candidații la Nobelul pentru Pace sunt implicați în conflictul din Ucraina

Lista nominalizaților înaintată comitetului este ținută secretă timp de cel puțin 50 de ani, în conformitate cu statutul Nobel.

Dar cei care au dreptul de a nominaliza persoane – inclusiv foști laureați, legislatori și miniștri din orice țară din lume și unii profesori universitari – sunt liberi să dezvăluie numele persoanei sau organizației pe care au propus-o.

Majoritatea numelor care au fost făcute publice până acum sunt implicate în conflictul care durează de aproape un an în Ucraina sau opozanți ai președintelui rus Vladimir Putin, anunță AFP.

Experții avertizează că, totuși, Comitetul Nobel norvegian ar putea fi tentat să privească în altă direcție atunci când va anunța premiul din acest an, în octombrie.

Anul trecut, premiul a fost împărțit de grupul rus pentru drepturile omului Memorial – a cărui dizolvare a fost ordonată de Moscova -, de Centrul pentru Libertăți Civile (CCL) din Ucraina și de Ales Bialiatski, un apărător al drepturilor din Belarus, încarcerat.

Directorul Institutului de Cercetare pentru Pace din Oslo, Henrik Urdal, a declarat că este totuși puțin probabil ca în 2023 comitetul Nobel să tragă o nouă salvă împotriva lui Putin, din cauza riscului de a părea „eurocentric”.

„A fost dificil pentru comitet să facă altfel anul trecut, deoarece conflictul din Ucraina a fost atât de important și dominant. Dar este de asemenea necesar să se atragă atenția asupra altor probleme internaționale din alte părți ale lumii”, a adăugat Urdal.

În fiecare an, câteva sute de candidați sunt propuși pentru Premiul Nobel pentru Pace. În 2022, au fost 343 de candidați.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`