Șefa Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina (HRMMU), Danielle Bell, a declarat, la prezentarea unui nou raport privind situația drepturilor omului în Ucraina, că în perioada 1 februarie-31 iulie a acestui an, cel puțin 1.028 de civili au fost uciși ca urmare a ostilităților rezidenților, iar 3.593 de persoane au fost rănite.
În cadrul unui briefing organizat miercuri la Kiev, ea a declarat că, în medie, aproape șase civili au fost uciși și 20 au fost răniți în fiecare zi.
Majoritatea victimelor, 86%, au avut loc pe teritoriul controlat de guvern și, prin urmare, au fost, probabil, rezultatul unor atacuri efectuate de Rusia, a precizat oficialul.
Raportul a constatat, de asemenea, că armele explozive de suprafață mare au cauzat peste 90% din victime.
În același timp, un număr semnificativ de victime civile a fost înregistrat ca urmare a utilizării sistemului de rachete cu lansare multiplă.
Munițiile cu dispersie au provocat, de asemenea, victime civile pe teritoriul controlat de guvern, potrivit Ukrinform.
„Un număr semnificativ de victime civile de ambele părți, în apropierea liniei de front, [au fost] ucise sau rănite de arme explozive, cum ar fi sistemele de rachete cu lansare multiplă, care nu ar trebui să fie folosite în zone populate”, a declarat Bell.
Potrivit acesteia, munițiile cu dispersie au provocat, de asemenea, zeci de victime civile pe teritoriul controlat de guvern. În acest context, ea a precizat că utilizarea munițiilor cu dispersie în zonele populate prezintă riscuri semnificative pentru civili din cauza efectelor nediscriminatorii și potențial disproporționate ale acestora și a riscului ridicat de submuniții neexplodate.
De asemenea, Bell a menționat că sute de civili au fost uciși sau răniți de rachete și muniții, departe de liniile de front, în valurile de atacuri lansate de forțele rusești.
În plus, Belle a declarat că, de la începutul lunii iulie, cel puțin 25 de atacuri rusești au avariat sau distrus infrastructura legată de exportul de cereale.
Raportul acoperă perioada cuprinsă între 1 februarie și 31 iulie a anului în curs. Raportul și constatările sale se bazează pe datele colectate în timpul misiunilor pe teren, vizitelor la locurile de detenție și monitorizării de la distanță a teritoriului ocupat.
Constatările sale se bazează pe 1 226 de interviuri cu victime, martori, supraviețuitori, rude ale acestora, avocați, reprezentanți ai guvernului, ai societății civile și alți interlocutori.