Soldații ucraineni care apără orașul-port Mariupol au respins ultimatumul dat în weekend de Rusia și au anunțat că vor continua să lupte până la ultimul. Rușii spun că deţin controlul asupra oraşului, în timp ce Batalionul Azov susține că rezistă în gigantul combinat metalurgic Azovstal. Acolo s-ar fi retras și mulți civili, de frica invadatorilor. Justin Crump, specialist militar, nu exclude scenariul unei rezistenţe de tip gherilă, dat fiind că oțelăria e bine pregătită, având inclusiv buncăre nucleare.
„Oţelăria are buncăre nucleare, tuneluri, e construită pentru a rezista unui război nuclear, e foarte bine pregătită pentru apărare”, a declarat Justin Crump, pentru BBC.
Specialistul crede că acolo s-ar putea afla între 500 și 800 de militari ucraineni.
„Au avut la dispoziţie peste 50 de zile pentru a o fortifica şi a construi căi de evacuare. Dacă nu vor fi sterşi de pe faţa pământului, vor rămâne acolo mult timp. E credibil scenariul unei rezistenţe de tip gherilă”, a mai susținut Crump.
Combinatul Azovstal aparține lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, care a promis că va reconstrui Mariupolul.
Eduard Basurin, purtătorul de cuvânt al miliţiei din Doneţk, susținea pe 11 aprilie că un asalt asupra combinatului nu va da rezultate și a invocat nevoia de a fi folosite arme chimice.
Serviciile ucrainene au transmis weekendul acesta că Basurin a fost arestat de FSB-ul rusesc pentru că ar fi dezvăluit planurile Moscovei de a folosi arme chimice în Mariupol.
„Azovstal construită din mult beton şi fier, sunt etaje subterane pe mai multe niveluri, aşa că nu are sens să luăm această ţintă cu asalt, că riscăm să pierdem o mulţime de soldaţi.
În schimb, trebuie să blocăm accesul în fabrică, să găsim toate ieşirile şi intrările și apoi să apelăm, cred, la trupele chimice, care vor găsi o modalitate să afume cârtiţele în vizuină”, declarase Basurin, la acea vreme.
Între timp, reprezentanţii locali susțin că ruşii nu mai lasă pe nimeni să iasă sau să intre în oraş. Civilii sunt obligaţi să-și procure un permis de circulaţie în cartiere, iar unora le-au fost luate telefoane.
De asemenea, ei sunt constrânşi să poarte banderole albe la picior şi la braţ.
Mulți oameni au murit, mulți au fost duşi cu forţa în Rusia. Circa 95% din oraș a fost distrus de bombardamente.