În Irak a fost confirmat primul deces de holeră din acest an. Îngrijorările cresc după ce mai multe persoane s-au îmbolnăvit în ultimele 24 de ore

Publicat: 29 06. 2022, 17:18
În Irak a fost confirmat primul deces de holeră din acest an. Îngrijorările cresc după ce mai multe persoane s-au îmbolnăvit în ultimele 24 de ore. Sursa Foto: Flickr.com

Ministerul Sănătăţii din Irak a anunțat că o primă persoană a murit din cauza holerei, iar alte 17 cazuri noi au fost înregistrate în ultimele 24 de ore.

Reapariţia holerei a făcut o primă victimă în Irak

Decesul a fost înregistrat în provincia Kirkuk din nordul Irakului, a declarat Seif al-Badr, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, citat de agenţia de presă a statului irakian.

Reapariţia holerei în Irak a fost semnalată oficial în urmă cu zece zile în oraşul Sulaymaniyah, din regiunea autonomă Kurdistan, cu 10 cazuri, în Al-Muthanna, cu două cazuri, şi în Kirkuk, cu un caz.

„Şaptesprezece cazuri au fost înregistrate în ultima zi, iar bilanţul cazurilor înregistrate în Irak de la începutul anului a crescut la 76”, a precizat Seif al-Badr.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, ultima epidemie de amploare a avut loc în această ţară în anul 2016.

Ce este și cum se transmite holera

Holera reprezintă o boală infecțioasă epidemică acută. Se caracterizeaza prin diaree apoasă, pierdere extremă de lichide și electroliți și deshidratare severă.

Lăsată netratată, holera poate fi fatală în câteva ore, chiar și la persoanele cu un sistem imunitar puternic, conform specialiștilor MedLife. Canalizarea modernă și tratarea apei au eliminat practic holeră în țările industrializate, însă boală este încă prezentă în Africa, Asia de Sud și Haiti.

Boala se dezvoltă în zone adeseori dens populate, cu acces limitat la apă potabilă sau lipsite de reţele de salubritate bine adaptate. Potrivit estimărilor, la nivel mondial sunt înregistrate între 1,3 milioane şi 4 milioane de cazuri de holeră în fiecare an, care cauzează între 21.000 şi 143.000 de decese.