În Europa, prețurile produselor lactate sunt mai mari ca niciodată. În România, scumpirea este de 36% la poarta fermei

În Europa, prețurile produselor lactate sunt mai mari ca niciodată. În România, scumpirea este de 36% la poarta fermei
Sursa: Freepik

Prețurile din UE pentru lactate au atins niveluri record, iar estimările pentru sfârșitul anului nu sunt printre cele mai avantajoase. De exemplu,  furnizarea de lapte crud de la fermieri este în scădere, iar marjele acestora au fost afectate de mărirea prețurilor.

Cât despre  România, fermierii au livrat până în aprilie cu 3,9% mai puțin decât în aceeași perioadă a lui 2021. Acest fapt reprezintă cel mai semnificativ al doilea declin din UE, după Bulgaria. Astfel că, datele arată că tarifele  medii la poarta fermei sunt cu peste 36% mai mari față de 2021, conform Economica.ro.

Prețurile produselor lactate din UE au atins niveluri record

În luna mai 2022, prețul pentru  100 de kg de lapte în medie în UE avea valoarea de  47,6 euro, cu 33,2% mai mult decât în perioada asemănătoare a anului trecut și cu 3,6% peste luna precedentă.  În plus,  în luna iunie, prețul mediu a crescut  la 48,5 euro / 100 de kilograme.

În România, unde prețul mediu a ajuns la 42,4 euro pentru 100 de kilograme, creșterea este cu aproape 36% față de aceeași perioadă a lui 2021. Există însă țări unde este și cu 68% mai scump, iar aici se încadrează Lituania.

În schimb, în Cipru a fost raportată cea mai mică scumpire în perioada analizată, și anume de 0,5%.

Astfel că,  producția de lapte în UE  este prognozat să scadă mai mult decât se estimase la începutul acestui an (0,4%).

În ce condiții ar putea crește consumul intern de produse lactate

„Calitatea mai scăzută a ierbii și utilizarea mai redusă a furajelor din cauza disponibilității și a costurilor mari sunt susceptibile de a reduce, de asemenea, conținutul de grăsime și de proteine din lapte, reducând astfel și mai mult disponibilitatea solidelor din lapte pentru prelucrare.

Producția de brânză și de smântână din UE ar putea continua să crească și să reducă disponibilitatea grăsimii din lapte pentru producția de unt și WMP. Se preconizează o creștere a exporturilor de brânză, iar consumul intern de produse lactate ar putea crește ușor în 2022 (0,3 %), în ipoteza unei redresări susținute a vânzărilor cu amănuntul și a serviciilor de alimentație publică, precum și a unei transmisii limitate a prețurilor ridicate ale producătorilor de-a lungul lanțului către consumatori”, se mai arată în analiza Comisiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)
18:59 - Marina Almășan a obținut un nou de protecție împotriva fostului iubit, Georgică Cornu. Omul de afaceri, obligat să poarte brățară electronică încă 8 luni
18:34 - Băsescu: AUR accentuează curentul antidemocratic, antieuropean, anti-NATO. Eu nu cred că ei fac o politică a Moscovei. Așa cred ei că e bine pentru țară, ei așa gândesc și asta e mult mai rău (VIDEO)
18:33 - Cristian Tudor Popescu a anunțat pe cine va vota la alegerile prezidențiale de duminică: „Sper să ajungă cât mai mulți la concluzia asta. Mi-am făcut propriile observații și măsurători pe internet și pe stradă”