Brexit: Theresa May vrea un NOU vot pe acordul de Brexit, în doar câteva zile
În doar nouă zile, prim-ministrul britanic, Theresa May, ar dori susţinerea unui nou vot in parlament pe acordul de Brexitastfel încât să fie totuşi evitate alegerile europarlamentare, relatează Daily Mail.
În situaţia în care acordul ar fi acceptat de parlamentul britanic, atunci Brexit ar putea avea (teoretic) avea loc înainte că alegerile europarlamentare să aibă loc (sau la scurt timp după ele).
Theresa May ar fi interesată să evite alegerile europarlamentare din cauza faptului că se aşteaptă să piardă multe voturi în favoarea „Partidului Brexit”, condus de Nigel Farage – unul dintre cei mai vocali şi mai populişti susţinători ai ieşirii Regatului Unit din UE.
Simultan însă, mai mulţi parlamentari din cadrul propriului său partid ar intenţiona să ducă la demiterea ei din funcţia de prim-ministru. Astfel că Theresa May a făcut apel, fără succes, la Partidul Laburist (de opoziţie) pentru a obţine mai multă susţinere politică.
Până în momentul de faţă, Theresa May a supus la votul parlamentului trei propuneri de acord de Brexit, toate respinse în mod categoric.
Foto: Cancelarul german, Angela Merkel (stânga), și premierul britanic Theresa May (sursă foto: Facebook / Theresa May)
Cronologia deciziilor importante de anul acesta legate de Brexit
- 10 aprilie – Uniunea Europeană amânăBrexitul până la data de 31 octombrie 2019;
- 5 aprilie -Theresa May solicită Uniunii Europene o amânare a Brexitului până pe 30 iunie 2019;
- 3 aprilie – Parlamentul britanic o obligă pe Theresa May să asigure un Brexit „ordonat” (adicăcu acord) sau să obţină o nouă amânarea Brexitului, în situaţia în care tot Parlamentul britanic va respinge şi următorul acord de Brexit;
- 1 aprilie – Parlamentul britanic dăvoturi indicative negative cu privire la unreferendum pe acord, a unei prelungiri a perioadei de negocieri și a rămânerii în structurile comunitare;
- 29 martie – Parlamentul britanic respinge, pentru a treia oara, acordul de Brexit;
- 21 martie – Uniunea Europeanărespinge propunerea Marii Britanii de amânare a Brexitului pana pe 30 iunie, stabilind ziua de 12 aprilie ca dată limită, cu posibilitatea extinderii perioadei pânăpe 22 mai în situația în care va exista un acord;
- 20 martie– Premierul Theresa May solicităo prelungire a perioadei deBrexitpână oe 30 iunie;
- 14 martie– Parlamentul britanic respinge ideea susţinerii unui al doilea referendum;
- 14 martie– Parlamentul britanic aprobă ideea amânăriiBrexitului;
- 13 martie– Parlamentul britanic se pronunţăîmpotriva unuiBrexitfără acord. Votul este, însă, doar consultativ;
- 12 martie– Parlamentul britanic respinge şi al doilea acord deBrexit;
- 14 februarie– Parlamentul britanic respinge primul acord deBrexit.
Foto: Președintele Franței, Emmanuel Macron (stânga), și premierul britanic Theresa May (sursă foto: Facebook / Theresa May)