În China au apărut azilele de bătrâni pentru tineri. De ce tinerii au început să apeleze la aceste locuri

Publicat: 09 10. 2024, 15:38
Actualizat: 09 10. 2024, 15:38
Foto: Pixabay

Din ce în ce mai mulți tineri din China aleg să se retragă la țară pe fondul ratei ridicate a șomajului. Persoanele născute în anii ’90 sau 2000, care au fost concediate, au demisionat sau nu și-au găsit un loc de muncă, își promovează viețile de „pensionari” pe rețelele sociale.

Cum sunt „pensionarii” la 22 de ani

Un „pensionar” de 22 de ani, cunoscut drept Wenzi Dada, s-a stabilit într-o colibă de bambus, la marginea unei stânci din provincia muntoasă Guizhou. Acesta a lucrat anterior în diverse domenii, precum reparații auto și construcții, iar la un moment dat a decis să se întoarcă în orașul său natal, conform spotmedia.ro. 

A încercat să se angajeze acolo,însă nu a găsit nimic pe placul său. „Pe măsură ce timpul trece, încep să mă gândesc la sensul vieții. Viața nu înseamnă doar prosperitatea orașului. Liniștea de la țară este, de asemenea, un fel de frumusețe”, a scris el pe profilul său de Douyin, aplicația soră a TikTok-ului, deținută de ByteDance și adaptată pentru piața chineză.

De când s-a mutat la munte, Wenzi postează videoclipuri în care arată cum gătește, culege legume și își întreține coliba de pe vârf de munte.

Record la rata șomajului în China

Căutarea unui loc de muncă este o adevărată provocare pentru tinerii din China, în contextul crizei economice. 11,8 milioane de absolvenți de facultate a intrat pe piața muncii în acest an, intensificând competiția, ceea ce a dus la o „devalorizare” a diplomelor universitare.

Chung Chi Nien, profesor universitar la Universitatea Politehnică din Hong Kong, a explicat că acest lucru a scăzut șansele de a fi angajate persoanele mai puțin calificate. În luna august, rata șomajului în rândul tinerilor din China a ajuns la un nou record, de 18,8%.

„Dacă adunăm acești factori, nu este surprinzător că tinerii aleg să se ‘retragă’ sau să se ‘pensioneze’ în mediul rural, deoarece a devenit foarte dificil să găsească un loc de muncă, în special locuri de muncă bune în orașele de top”, spune Chung.

Au apărut azilele pentru tineri

Pe fondul acestei situații, au început să apară „azilele de bătrâni pentru tineri”, în care aceștia se pot caza. În general, în aceste spații cei peste 45 de ani sunt excluși. Potrivit experților, acest lucru reflectă sentimentul de neliniște în rândul generației Z și al milenialilor, precum și dorința de a duce un stil de viață mai lent.

„Tinerii care experimentează un stres ridicat sau un sentiment de disperare caută locuri în care să reflecteze și să își reseteze potențial viețile, ceea ce duce la creșterea cererii pentru ‘azilele de bătrâni pentru tineri’”,  spune Jia Miao, profesor asistent la NYU Shanghai.