În ce fel încalcă dreptul internațional noul proiect de lege privind Brexit al guvernului Boris Johnson. Explicația experților
Un nou proiect de lege propus de guvernul britanic ar încălca în mod direct acordul de Brexit semnat cu Uniunea Europeană anul trecut, susțin anumiți experți juriști, potrivit Euronews. Vestea vine în contextul în care, cu câteva zile în urmă, Londra anunța că se pregătește și pentru scenariul unei retrageri fără acord comercial, iar strategia sa de negociere a fost criticată atât în arhipelag, cât și peste hotare.
Experții explică în ce fel încalcă dreptul internațional noul proiect de lege privind Brexit al guvernului Boris Johnson
Proiectul de act normativ le dă miniștrilor puterea „de a nu aplica” anumite părți ale regulilor convenite în octombrie 2019, în ceea ce privește bunurile care intră și ies din Irlanda de Nord.
Liderii UE au avertizat că aceste reguli, cunoscute formal drept Protocolul pentru Irlanda de Nord, au implicații juridice, iar încălcarea lor ar însemna o violare a dreptului internațional.
Brandon Lewis, ministrul britanic responsabil pentru Irlanda de Nord, a insistat că noul proiect de lege al Regatului Unit ar încălca dreptul internațional „într-o manieră foarte specifică și limitată”.
Cu toate acestea, nu există încălcări „parțiale” ale dreptului internațional, potrivit precizărilor făcute de dr. Holger Hestermeyer de la Dickson Poon School of Law din cadrul King`s College London.
Hestermyer susține că noul proiect de lege, care a fost anunțat miercuri, ar împiedica direct aplicarea anumitor părți din acordul de retragere în Regatul Unit.
Spre exemplu, le-ar permite miniștrilor să treacă peste regulile cu privire la verificarea bunurilor care pleacă din Irlanda de Nord spre alte părți ale Regatului Unit – aspect deja reglementat în Protocol.
Totodată, proiectul le-ar da miniștrilor puterea să schimbe articolele Protocolului privind ajutorul de stat.
Raphael Hogarth, un asociat de la think-tank-ul Institute for Government din Marea Britanie, susține că proiectul de lege reprezintă o tentativă de a schimba legea fără a ține cont dacă noile prevederi sunt compatibile cu normele în vigoare sau nu.
La rândul său, Catherine Barnard, profesoară de drept european la Cambridge University, este de părere că proiectul conține „instrucțiuni clare către instanțele Regatului Unit”, potrivit cărora acestea nu pot declara acțiunile miniștrilor drept ilegale.
Negocierile privind Brexit, în impas. Situația Irlandei de Nord, un obstacol în ajungerea la un consens
Irlanda de Nord, parte din Regatul Unit, a reprezentat mereu un capitol de discuții intense la nivel de Brexit, dată fiind granița pe care o împarte cu Republica Irlanda, care rămâne stat membru al UE.
La ora actuală, granița este deschisă și nu sunt desfășurate verificări vamale asupra bunurilor sau persoanelor care o traversează, dar un Brexit fără acord ar fi putut însemna desfășurarea de grăniceri sau chiar dispunerea unui gard de-a lungul frontierei de 499 de kilometri.
De asemenea, au mai existat temeri că o separare fizică ar putea pune în pericol Acordul de la Belfast (Acordul din Vinerea Mare), un acord de pace ce a intrat în vigoare în 1999.
Protocolul semnat între Marea Britanie și UE a fost creat astfel încât să prezinte o garanție că nu va exista o diviziune și că verificările vamale nu vor fi impuse nici măcar în scenariul în care nu ar exista un acord de Brexit atotcuprinzător.