UE nu va încerca să interzică pe deplin achizițiile rusești de gaz natural lichefiat în ultimul său pachet de sancțiuni, au declarat doi diplomați UE pentru POLITICO, sfidând presiunea de a interzice importurile de combustibil suprarăcit.
Comisia Europeană urmează să prezinte oficial al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit celor doi diplomați, cărora li sa acordat anonimatul pentru a vorbi liber.
Propunerea nu va include o interdicție generală a importurilor de GNL, așa cum au cerut unele state din UE. În schimb, ar împiedica GNL rusesc să ajungă la terminalele UE care nu sunt conectate la sistemul de gaze al UE – o restricție care nu va afecta majoritatea importurilor de GNL.
Separat de GNL, pachetul va propune sancțiuni pentru mai multe petroliere exportatoare de petrol vechi care operează ca parte a așa-numitei flote din umbră a Rusiei, au adăugat diplomații. UE va viza 74 de nave noi, au spus alți doi diplomați UE.
În plus, noua ofertă va face eforturi pentru a restricționa exporturile de aluminiu ale Moscovei, potrivit celor trei diplomați. UE se bazează în continuare pe Rusia pentru aproximativ 6% din importurile sale de aluminiu.
În cele din urmă, pachetul va viza echipamente de jocuri video, cum ar fi Xbox-ul Microsoft, despre care UE spune că Rusia le folosește pentru a pilota dronele.
Luna trecută, 10 țări UE, inclusiv România, Finlanda, Polonia și Țările Baltice, au cerut Comisiei Europene să „interzică importul de gaz rusesc și GNL cât mai curând posibil”.
„Este păcat”, a declarat ministrul lituanian al Energiei, Žygimantas Vaičiūnas, pentru POLITICO. „Într-o anumită măsură, suntem dezamăgiți”.
Dar Vaičiūnas a insistat că țara își păstrează speranța într-o viitoare „foie de parcurs” a UE care să pună capăt tuturor legăturilor energetice cu Rusia.
„Nu ne pierdem credința că [o interdicție GNL] va fi coordonată în viitorul apropiat”, a spus Vaičiūnas.
Noul pachet de sancțiuni vine exact în momentul în care noi date arată că UE a consumat volume record de GNL din Rusia luna trecută. Anul trecut, exporturile de GNL ale Moscovei către UE au crescut cu aproape 20% față de 2023, potrivit unui raport publicat marți.
Până acum, UE a interzis majoritatea importurilor de cărbune și petrol rusești, dar nu a reușit în mod repetat să restricționeze achizițiile de gaze de la Moscova, pe fondul opoziției de lungă durată din partea unor țări precum Ungaria.
Marea majoritate a GNL al Rusiei ajunge în porturile din Spania, Belgia și Franța de la uzina Yamal, o instalație vastă din nordul înghețat al Siberiei.
Dar alte țări din bloc se bazează pe achizițiile indirecte de combustibil suprarăcit. GNL rusesc a reprezentat până la 9% din importurile de gaze ale Germaniei în 2023, potrivit aceluiași raport.