Impasul campaniei de vaccinare din România și Bulgaria, în atenția CNN: Deși au suficiente doze, chiar și comunitatea medicală ezită să se vaccineze
Impasul la care a ajuns campania de vaccinare din România a devenit subiect de presă în SUA, țara noastră și Bulgaria intrând în atenția jurnaliștilor de la CNN care dedică o amplă analiză reticienței imunizărilor din fotele state comuniste.
Potrivit jurnaliștilor americani, Bulgaria și România nu sunt singurele care se confruntă cu o problemă de ezitare. Uniunea Europeană pare să fie împărțită în două părți. O jumătate a îmbrățișat inocularea și a imunizat aproape toată populația. Cealaltă se luptă să convingă un număr mare de cetățeni, pe fondul neîncrederii profunde în vaccinuri.
Linia de despărțire se așează aproximativ de-a lungul Cortinei de Fier, care odată împărțea Europa în Est de cea de Vest.
Dintre cele 27 de state membre ale blocului, cele mai bune 15 performanțe în ceea ce privește ratele de inoculare fac parte din ceea ce a fost blocul occidental, în timp ce codașele sunt toate fostele țări comuniste. Grecia și Lituania sunt singurele două țări care înregistrează tendința reticienței, Lituania ocupând locul 16 și Grecia pe locul 17.
Cu aproape trei sferturi din toți adulții vaccinați complet împotriva Covid-19, Uniunea Europeană este un lider mondial la vaccinări. Dar numărul impresionant ascunde o realitate incomodă: desfășurarea campaniei de vaccinare a fost extrem de inegală în întreaga Uniune.
Unele țări, inclusiv Irlanda, Malta, Portugalia și Danemarca, au realizat o vaccinare aproape universală, cu rate de acoperire de aproximativ 90%, potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC). De cealaltă parte a blocului, România și Bulgaria au vaccinat complet doar 33%, respectiv 22% dintre adulții lor.
Problema nu rezidă în lipsa vaccinurilor. Toate țările UE au acces la toate dozele aprobate de UE – Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson. De asemenea, țările individuale sunt libere să obțină alte doze. Ungaria, de exemplu, a achiziționat vaccinuri rusești Sputnik pentru populația sa.
„Au vaccinurile. Oricine dorește să se vaccineze poate”, a declarat pentru CNN Ivan Krastev, politolog bulgar și membru al consiliului fondator al Consiliului European pentru Relații Externe.
În schimb, a spus Krastev, Bulgaria se luptă cu ezitarea profundă a vaccinului, alimentată de instabilitate politică, teorii ale conspirației și lipsa de încredere în autorități.
„Există un nivel ridicat de neîncredere și asta este valabil atât pentru Bulgaria, cât și pentru România”, a spus el. „Chiar și comunitatea medicală, medicii, asistenții medicali, mulți ezită să se vaccineze, deci nu este o surpriză faptul că societatea în ansamblu este ezitantă”, a spus el.
Atât România, cât și Bulgaria s-au luptat cu explozii de cazuri de coronavirus de la începutul lunii septembrie. România a raportat peste 45.000 de cazuri noi și peste 800 de decese în săptămâna anterioară, cam la același nivel pe care l-a văzut în timpul vârfului celui de-al doilea val al epidemiei din aprilie.
ECDC a avertizat joi că statele cu rate scăzute de vaccinare riscă creșterea spitalizărilor și decesele în această toamnă dacă relaxează măsurile de distanțare socială.
„Într-un astfel de scenariu, datorită circulației virusului foarte ridicate, populațiile vulnerabile complet vaccinate sunt, de asemenea, expuse riscului de a se confrunta cu infecții cu un rezultat sever”, a declarat ECDC în ultima sa evaluare a riscului Covid-19, îndemnând populația să vaccineze și guvernele să încerce să înțeleagă de ce populația lor rămâne ezitantă și apoi să abordeze aceste probleme.
Bulgaria organizează a treia alegere parlamentară anul acesta în noiembrie. Două voturi anterioare, în aprilie și apoi în iulie, s-au încheiat într-un impas, fără guvernul format. Drept urmare, țara este blocată într-o campanie electorală perpetuă, cu puțin loc pentru orice altceva.