Imagini spectaculoase cu Aurora Australis de la de la bordul Stației Spațiale Internaționale (VIDEO)

Publicat: 25 09. 2011, 19:38

Echipajul de la bordul Stației Spațiale Internaționale a sursprins o serie de imagini uimitoare cu Aurora Australă (Aurora Australis) așa cum nu a mai fost văzută niciodată.

Imaginile au fost surprinse într-o zonă aflată la sud de Madagascar şi la nord de Australia, peste Oceanul Indian.

Aurora Polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru.

Când apare în emisfera sudică, fenomenul poartă numele de auroră australă, după James Cook, o referinţă directă la zona în care aceasta se manifestă.

În Emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală, termen folosit iniţial de Galileo Galilei, cu referire la zeiţa romană a zorilor, Aurora, şi la titanul care reprezenta vânturile, Boreas.

Aurorele sunt femomene care apar  în mod normal în intervalele septembrie-octombrie şi martie-aprilie. Fenomenul nu unul este exclusiv terestru, aurorele boreale si cele australe pot fi observat şi pe alte planete din sistemul solar, precum Jupiter, Saturn, Marte şi Venus.

Totodată, fenomenul este de origine naturală, deşi poate fi reprodus artificial prin explozii nucleare sau în laborator.

Aurora Australis văzută din spațiu

Embed: " />