Imagini impresionante la Tbilisi. Zeci de mii de georgieni au ieșit să protesteze împotriva invadării Ucrainei: „Am văzut agresiunea barbară a Rusiei pe teritoriul nostru” (FOTO, VIDEO)

Publicat: 26 02. 2022, 00:11
Actualizat: 26 02. 2022, 08:17
Foto: Twitter / Mariam Lekiashvili

Circa 30.000 de oameni au participat vineri la o manifestație în capitala Georgiei, Tbilisi, pentru a-și exprima solidaritatea față de Ucraina, care se confruntă cu invazia masivă a Federației Ruse, ale cărei trupe continuă să avanseze pe două axe către Kiev, conform informațiilor transmise de Marea Britanie.

Zeci de mii de georgieni au ieșit pe străzile capitalei Tbilisi să protesteze împotriva invaziei rusești în Ucraina

Războiul din Ucraina le-a amintit georgienilor de invazia rusă cu care s-au confruntat și ei în anul 2008, relatează AFP preluată de Barron`s.

Astfel, vineri seară, demonstranții au împânzit principala arteră din Tbilisi, fluturând drapele ucrainene și georgiene și intonând imnurile celor două state.

„Ne pare rău pentru ucraineni, poate mai mult decât le pare altor țări, pentru că am văzut agresiunea barbară a Rusiei pe teritoriul nostru”, a declarat Niko Tvauri, un șofer de taxi în vârstă de 32 de ani, pentru AFP.

„Ucraineni, georgieni, lumea întreagă trebuie să îi reziste lui Putin care vrea să restabilească Uniunea Sovietică”, spune și Meri Tordia, o profesoară de franceză în vârstă de 55 de ani.

„Ucraina sângerează și lumea doar se uită și vorbește de sancțiuni care nu îl pot opri pe Putin”, a mai spus femeia, izbucnind în lacrimi.

Președintele georgian Salome Zurabișvili și-a exprimat și el solidaritatea față de Ucraina, făcând apel la Rusia să oprească ostilitățile care „au șocat națiunea georgiană”.

În schimb, premierul georgian Irakli Garibașvili a stârnit o controversă vineri, când a declarat că Tbilisi „nu se va alătura” sancțiunilor economico-financiare pe care Occidentul le impune Rusiei.

În august 2008, Rusia lansa o invazie terestră asupra Georgiei, care se lupta cu milițiile pro-ruse în regiunea separatistă Osetia de Sud. Luptele s-au încheiat după doar cinci zile în urma unui armistițiu mediat de Uniunea Europeană, însă chiar și așa au dus la pierderea a peste 700 de vieți și la strămutarea a zeci de mii de etnici georgieni.

După război, Rusia a recunoscut independența Osetiei de Sud și a unei alte regiuni separatiste, Abhazia, și are acolo trupe staționate permanent.