Circa 30.000 de oameni au participat vineri la o manifestație în capitala Georgiei, Tbilisi, pentru a-și exprima solidaritatea față de Ucraina, care se confruntă cu invazia masivă a Federației Ruse, ale cărei trupe continuă să avanseze pe două axe către Kiev, conform informațiilor transmise de Marea Britanie.
Războiul din Ucraina le-a amintit georgienilor de invazia rusă cu care s-au confruntat și ei în anul 2008, relatează AFP preluată de Barron`s.
Astfel, vineri seară, demonstranții au împânzit principala arteră din Tbilisi, fluturând drapele ucrainene și georgiene și intonând imnurile celor două state.
В Тбилиси требуют отставки премьера Ираклия Гарибашвили – он заявил, что Грузия не присоединится к санкциям против России.#ukraine #georgia #putin #Україна #грузия #путин #война pic.twitter.com/k2j9zRJ68z
— Эхо Кавказа (@ekhokavkaza) February 25, 2022
„Ne pare rău pentru ucraineni, poate mai mult decât le pare altor țări, pentru că am văzut agresiunea barbară a Rusiei pe teritoriul nostru”, a declarat Niko Tvauri, un șofer de taxi în vârstă de 32 de ani, pentru AFP.
Tbilisi, Georgia right now! ❤️ We are together with you my friends! We stand with Ukraine 🇺🇦🇬🇪#WeStandWithUkraine #SlavaUkraine pic.twitter.com/s5HO5eNWQA
— Mariam Lekiashvili (@mariamisays) February 25, 2022
„Ucraineni, georgieni, lumea întreagă trebuie să îi reziste lui Putin care vrea să restabilească Uniunea Sovietică”, spune și Meri Tordia, o profesoară de franceză în vârstă de 55 de ani.
Georgian people are with you, Ukraine Tbilisi, Georgia. #СлаваУкраїні 🇬🇪🇺🇦
(video doesn’t belong to me) pic.twitter.com/uYpcG1RMQK— Anna🌼 (@pstdansedelimmi) February 25, 2022
„Ucraina sângerează și lumea doar se uită și vorbește de sancțiuni care nu îl pot opri pe Putin”, a mai spus femeia, izbucnind în lacrimi.
Președintele georgian Salome Zurabișvili și-a exprimat și el solidaritatea față de Ucraina, făcând apel la Rusia să oprească ostilitățile care „au șocat națiunea georgiană”.
În schimb, premierul georgian Irakli Garibașvili a stârnit o controversă vineri, când a declarat că Tbilisi „nu se va alătura” sancțiunilor economico-financiare pe care Occidentul le impune Rusiei.
În august 2008, Rusia lansa o invazie terestră asupra Georgiei, care se lupta cu milițiile pro-ruse în regiunea separatistă Osetia de Sud. Luptele s-au încheiat după doar cinci zile în urma unui armistițiu mediat de Uniunea Europeană, însă chiar și așa au dus la pierderea a peste 700 de vieți și la strămutarea a zeci de mii de etnici georgieni.
După război, Rusia a recunoscut independența Osetiei de Sud și a unei alte regiuni separatiste, Abhazia, și are acolo trupe staționate permanent.