Președinții din SUA și Rusia, Joe Biden și Vladimir Putin, au început prima parte a discuției din cadrul summitului bilateral pe care îl desfășoară miercuri la Geneva. La această fază participă și șefii celor două diplomații, Antony Blinken și Serghei Lavrov, iar ulterior întrevederea va trece la un format ceva mai extins, „dar oricum restrâns”, la care vor lua parte și consilierii.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Prima parte a discuției este în biblioteca vilei La Grange din Geneva. În această vilă a avut loc și întâlnirea din 1985 dintre secretarul general Gorbaciov și președintele american Reagan, a fost prima lor întâlnire, nu s-au luat nici atunci niciun fel de decizii, dar a fost un fel de testare a celuilalt, iar încrederea câștigată cu acea ocazie a permis avansarea în relațiile sovieto-americane”, a declarat Armand Goșu, specialist în spațiul ex-sovietic, la „Talk B1” cu Irina Petraru.
Expertul a explicat că oficialii „au foarte multe lucruri de discutat”, de la lucruri ceva mai simple, precum funcționarea serviciilor consulare, și până la aspecte mai complicate de pe agenda bilaterală.
„În bibliotecă, cei doi președinți sunt însoțiți de ministrul de externe. Participă Blinken, șeful diplomației americane, și Lavrov, șeful diplomației ruse. Această întâlnire este prevăzută să dureze – se speculează – undeva la două ore sau va dura o oră, după care se va trece într-o altă cameră, unde vor fi delegații, acolo este o masă mai lungă, dar, numărând scaunele în jurul mesei, să știți că nu sunt mai mult de cinci, șase locuri de fiecare parte, deci va fi în variantă extinsă, dar oricum suficient de restrânsă. Din câte am înțeles, vor participa acolo și cei doi ambasadori care au fost într-un fel retrași după ce președintele Biden, în acel interviu deja celebru, l-a făcut pe Putin criminal”, a adăugat Armand Goșu.