NASA a lansat primele imagini ale operațiunii de prelevare a probelor la sol a asteroidului Bennu de către sonda Osiris-Rex. Aceste imagini arată că mecanismul de colectare a funcționat bine și că probabil a avut succes în colectarea boabelor sau pietricelelor de pe suprafața lui Bennu.
În timpul unei conferințe de presă online, NASA a confirmat că Osiris-Rex a recuperat cel mai probabil mostre de la suprafață. Toate imaginile dobândite de sondă în timpul manevrei nu par să spună altceva. Sonda a revenit apoi pe orbita sa, fără ca senzorii de la bord să indice vreo deteriorare.
Imagini cu momentele în care sonda Osiris Rex a atins suprafața asteroidului Bennu, publicate de NASA (VIDEO)
OSIRIS-Rex a atins suprafața asteroidului Bennu timp de aproximativ șase secunde, un timp scurt, dar mai mult decât suficient pentru a recupera zeci de grame de probe din suprafața asteroidului, scrie futura-sciences.com. Imaginile prezintă boabe de nisip și praf din solul lui Bennu, ridicate de la suprafață de o explozie de gaz comprimat. Sarcina ar fi fost mult facilitată de o piatră care s-ar fi rupt ușor la contact, aruncând cantități mari de pulbere, ușor recuperabile prin mecanism.
Manevra a fost deosebit de delicată și trebuie efectuată complet autonom, NASA cu o viteză maximă de transmisie de 940 kilobyte pe secundă, mult sub ceea ce poate realiza un telefon conectat la rețeaua 4G, prin exemplu.
Pe baza acestor imagini, Dante Lauretta, șeful misiunii, a spus că „operațiunea de eșantionare a decurs foarte bine, precum și spera”. În câteva zile, NASA ar trebui să primească fotografii ale probelor din interiorul sondei. O măsurare a masei sondei este, de asemenea, planificată și ar trebui să confirme, până la cel mai apropiat gram, cât din materialul lui Bennu este la bordul Osirs-Rex .
„Astfel de tranzacții au un nivel mare de complexitate și, prin urmare, de pregătire, este dificil de exprimat cu adevărat. Prin urmare, acestea sunt momente și succese istorice care demonstrează că inteligența umană și munca în echipă sunt atuuri enorme, care trebuie într-adevăr exploatate la maximum, deoarece fac posibilă întâmpinarea celor mai mari provocări ”, subliniază Patrick Michel, manager al misiunii Hera a Agenției Spațiale Europene și, de asemenea, co-investigator al misiunii Osiris-Rex , două misiuni complementare în vederea unei strategii de apărare planetară împotriva asteroizilor.