Imaginea săptămânii de la NASA: Telescopul Hubble a surprins imagini cu "o creșă stelară" din constelația Fecioarei
Telescopul Hubble a surprins imagini cu galaxia denumită de cercetători NGC 4536, o „creșă stelară” din constelația Fecioarei, aflată la aproximativ 50 de milioane de ani lumină distanță de Pământ.
Formarea galaxiilor și evoluția lor este încă departe de a fi înțeleasă complet, condițiile din anumite galaxii, precum „creșele stelare” pot însă oferi mai multe detalii despre dezvoltarea stelelor și a galaxiilor. Acestea conțin o regiune sau mai multe în care stelele se formează atât de repede încăt își consumă cantitatea de gaz necesară mult prea rapid pentru a putea fi refăcută.
NGC 4536 este una dintre aceste galaxii, capturate de telescopul Hubble în detaliu, aflat în Constelația Fescioarei, la circa 50 de milioane de ani lumină distanță de Terra. NGC 4536 este un hub în care stelele se formează în condiții extreme, mult mai repede decât în galaxia Calea Lactee, informează Agerpres.
Formarea atât de rapidă a stelelor poate fi determinată de mai mulți factori. Unul dintre aceștia vizează existența unei rezerve masive de gaz, rezervă adunată din coliziunea cu o altă galaxie sau ca urmare a unui eveniment în urma căruia se acumulează mult gaz într-un spațiu relativ strâns.
Formarea stelelor nu trece neobservată și lasă amprente vizibile, astfel că se poate determina locul nașterii lor. Creșele stelare sunt bogate în gaz, iar stelele tinere din aceste medii extreme se consumă rapid și mor tinere, fiind foarte fierbinți și consumându-și rezerva de gaz foarte repede. Aceste stele emit și cantități imense de lumină ultravioletă intensă care distrug electronii atomilor de hidrogen din zonă, un proces numit ionizare, lăsând de multe ori în urmă nori colorați de hidrogen ionizat, pe care astronomii îi numesc regiuni HII.