Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, a criticat faptul că președinta Maia Sandu deține și cetățenia României. El a făcut declarațiile la televiziunea rusă de stat, Rossia 24, în timp ce se afla într-o vizită la Moscova, și i-a reproșat succesoarei sale și decizia de a schimba, pe site-ul președinției, denumirea limbii oficiale din „moldovenească” în română, potrivit Deschide.md.
„Pentru prima oară în istoria țării funcția de președinte este ocupată de către o femeie, nu am nimic împotriva femeilor, dar șefa statului dețină cetățenie dubă, a Republicii Moldova și a României. Cred că nu este corect ca președintele să aibă posibilitatea să dețină cetățenie dublă”, a spus Igor Dodon, care susține că este un „nonsens”faptul că președintele Republicii Moldova poate deține și cetățenia altui stat.
Primul care comenta în termeni negativi faptul că președinta Republicii Moldova deține și cetățenia României a fost Vladimir Putin, președintele Federației Ruse. Acest lucru s-a întâmplat în 17 decembrie, într-o conferință de presă în care liderul de la Kremlin a respinsapelul Maiei Sandu la retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului.
Cetățenia română a Maiei Sandu a fost invocată și de deputatul socialist Vasile Bolea, în zilele în care PSRM își nuanța intenția de a readuce Serviciul de Informații și Securitate în subordinea Parlamentului, ca parte din tentativa majorității parlamentare de la Chișinău de a reduce atribuțiile prezidențiale după înfrângerea pro-rusului Igor Dodon.
„Avem un președinte nou ales. Din păcate, președintele ales deține și altă cetățenie decât cea a Republicii Moldova și din punctul ăsta de vedere, și după părerea mea, și după părerea colegilor, acesta ar fi o chestiune care ar permite într-o oarecare circumstanță să folosească SIS în detrimentul securității naționale. Dacă nu greșesc, președintele nou ales atunci când a obținut a doua cetățenie, a depus jurământul de credință inclusiv altui stat”, declaraVasile Bolea, la postul de televiziune TV8, potrivitIPN.
Când încă era președinte în exercițiu, Igor Dodon a promulgat legea care prevede trecerea SIS în subordinea Parlamentului, în ciuda faptului că judecătorii Curții Constituționale o suspendaseră.
Potrivit deputatului PAS Sergiu Litvinenco,între 1999 și 2016, SIS a fost sub control parlamentar în coordonarea președintelui, iar în urma unor înțelegeri între Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, în 2016, structura a trecut în subordinea Parlamentului Republicii Moldova. În iunie 2019 însă, SIS a fost trecut în subordinea președintelui, cu votul majoritar al deputaților.