Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că țara sa este interesată în vaccinul împotriva noului coronavirus pe care îl dezvoltă Federaţia Rusă.
Mai mult, în cadrul emisiunii sale, „Preşedinte răspunde”, Dodon s-a arătat convins de faptul că, odată cu demonstrarea eficienței vaccinului experimental anti-coronavirus, „partenerii şi fraţii” din Federaţia Rusă îl vor oferi şi Republicii Moldova.
„Noi deja am început discuţiile pe acest subiect cu colegii din Federaţia Rusă. Voi ştiţi că Rusia mereu ne-a ajutat în situaţiile grele. De aceea, sunt convins că ne vor ajuta şi acum”, a precizat președintele.
Luna trecută, președintele Igor Dodon a mobilizat din nou armata, pentru ca măsurile de prevenire a răspândirii virusului COVID-19 chiar să fie respectate (liderul de la Chișinău semnase un decret similar și în a doua jumătate a lunii martie).
„Avînd în vedere evoluția și tendința situației epidemiologice legate de infecția cu COVID-19 în țară, dînd curs solicitării Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, am semnat un decret prin care am dispus implicarea Armatei Naționale în acordarea sprijinului necesar autorităților din domeniul ordinii publice în acțiunile de supraveghere a respectării de către persoanele fizice și juridice a măsurilor de prevenire și control a răspîndirii infecției”, scria președintele R. Moldova pe Facebook.
În luna mai, România a acordat vecinilor un sprijin constând în echipamente medicale: 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5000 de viziere, 5000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aproximativ 80 000 litri de alcool sanitar.
De asemenea, mai multe cadre medicale au plecat la Chișinău pentru a lucra, vreme de 15 zile, în spitale de acolo. La revenirea acasă, șapte dintre ele au fost depistate pozitiv cu coronavirus.
La rândul său, președintele Igor Dodon a mulțumit României, dar a sugerat ca ajutorul să se țină departe de zona geopolitică: „Consider că ceea ce contează cu adevărat în dialogul dintre ambele state este accentul pe bunăstarea și securitatea cetățenilor noștri, departe de zona tipic geopolitică”.