Chasm-1 a rămas inactiv timp de mulți ani, dar acum a creat un nou aisberg. Fotografie: BAS
Un aisberg cu o suprafaţă de 15 ori mai mare decât cea a Londrei Mari s-a desprins, duminică, în Antarctica – au precizat luni oamenii de ştiinţă britanici pentru AFP.
Fenomenul nu ar fi cauzat de schimbările climatice, chiar dacă regiunea este ameninţată de creşterea temperaturilor, potrivit British Antarctic Survey (BAS).
Blocul de gheaţă, cu o suprafaţă de 1.550 de kilometri pătraţi, s-a detaşat de banchiză în intervalul 19:00-20:00 GMT în urma unei maree de amplitudine care a provocat extinderea unei fisuri existente în gheaţă, denumită Chasm-1, a precizat, într-un comunicat, organizaţia din domeniul cercetării zonelor polare.
Comunicatul oamenilor de știință: o stație de cercetare a rămas pe o falie desprinsă
„Un nou aisberg de mărimea Londrei Mari s-a desprins de pe icebergul Brunt din Antarctica.
La un deceniu după ce oamenii de știință BAS au detectat creșterea unor falii imense în gheața de 150 metri grosime, o crăpătură majoră cunoscută sub numele de Chasm-1 s-a extins acum complet.
Această fragmentare este o parte naturală a ciclului de viață al gheții, fără legătură cu schimbările climatice.
Icebergul Brunt este casa stației de cercetare BAS Halley, care a fost mutată la 23 km în interiorul lui Chasm-1 în 2016 pentru pregătirea acestei acțiuni.
„Glaciologii și echipele noastre de operațiuni au anticipat acest eveniment”, a declarat profesorul Dame Jane Francis.
21 de angajați sunt pe stație și lucrează pentru menținerea surselor de energie electrică și instalațiilor care țin experimentele științifice să funcționeze de la distanță pe parcursul iernii.
Momentan nu sunt afectați, iar lucrările lor vor continua până când vor fi preluate de aeronave în jurul datei de 6 februarie.” se arată în comunicatul BAS.
În urmă cu doi ani, un aisberg de dimensiuni similare s-a format în aceeaşi zonă
Cunoscută sub denumirea de Bariera Brunt, găzduiește staţiunea de cercetare britanică Halley VI.
specialiștii prezenţi în această regiune, din noiembrie până în martie, au observat în ultimii zece ani evoluţia unor fisuri de mari dimensiuni în gheaţă.
În 2016, BAS a decis să mute staţiunea de cercetare cu circa 20 de kilometri de teamă să nu se afle pe un aisberg în derivă în urma topirii gheţurilor.
Miliarde de tone de apă dulce eliberați cresc temerile asupra unui dezastru în ecosistem
Suprafaţa banchizei a atins în februarie 2022 cele mai mici dimensiuni din ultimii 44 de ani de observaţii satelitare, a transmis recent raportul anual al programului european referitor la schimbările climatice Copernicus, menționează G4media.
În 2021, topirea unui aisberg la o distanţă de 4.000 de kilometri nord de locul unde s-a desprins de banchiză în 2017, a eliberat peste 150 de miliarde tone de apă dulce amestecată cu nutrienţi, dând naştere unor temeri cu privire la impactul asupra ecosistemului și așa foarte fragil.