Iarna care vine va fi „cel mai sever test de până acum” pentru rețeaua energetică din Ucraina, avertizează AIE

Publicat: 19 09. 2024, 13:14
Sursa foto: Flickr.com

Iarna care vine se va dovedi „cel mai sever test de până acum” pentru rețeaua energetică a Ucrainei de la izbucnirea războiului, cu numeroase centrale electrice distruse sau avariate, a declarat joi Agenția Internațională pentru Energie (AIE), anunță The Guardian.

Costul reparațiilor și modernizărilor necesare în Ucraina ajunge la 30 de miliarde de dolari

Propunând un plan în 10 puncte pentru ca Ucraina să-și protejeze securitatea energetică distrusă de război, AIE a avertizat, de asemenea, cu privire la problemele legate de furnizarea de energie electrică a Republicii Moldova, după ce Ucraina a încetat să mai permită tranzitul gazului rusesc, relatează Agence France-Presse ( AFP).

„Sistemul energetic al Ucrainei a trecut prin ultimele două ierni… Dar iarna aceasta va fi, de departe, cel mai sever test de până acum”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, într-un comunicat de presă care însoțește raportul.

Raportul spune că în 2022 și 2023 „aproximativ jumătate din capacitatea de generare a energiei a Ucrainei a fost fie ocupată de forțele ruse, fie distrusă, fie avariată, iar aproximativ jumătate din stațiile mari din rețea au fost avariate de rachete și drone”.

Întrucât Ucraina a pierdut mai mult de două treimi din capacitatea sa de producție de energie electrică de la invazia rusă, raportul a avertizat despre un „decalaj mare între oferta de energie electrică disponibilă și cererea de vârf”.

Acesta a cerut țărilor europene să accelereze livrările de echipamente și piese pentru a reconstrui instalațiile avariate și a cerut măsuri pentru a le proteja de drone.

AFP raportează că în vară, când necesarul de energie tinde să fie mai mic, capacitatea Ucrainei de generare de energie scăzuse deja cu peste doi gigawați sub cererea de vârf de 12 gigawați.

Pe măsură ce cererea de energie pentru încălzirea locuințelor crește în timpul iernii, IEA estimează că cererea de vârf a țării ar putea crește la aproape 19 gigawați.

IEA a recomandat creșterea capacității de import de energie electrică și gaze din UE, accelerarea descentralizării producției de energie electrică și investiții mai mari în eficiența energetică.
Acesta a estimat costul reparațiilor și modernizărilor necesare la 30 de miliarde de dolari.