Conferința Internațională de Securitate de la Munchen a fost scena unor noi neînțelegeri între SUA și câțiva aliați europeni pe tema Huawei, gigantul chinez acuzat de spionaj în favoarea Chinei.
De altfel, potrivit Politico, relația transatlantică suferă din ce în ce mai mai tare din cauză statele partenere nu reușesc să creioneze o reacție comună cu privire la influența tot mai mare a Beijingului.
Statele Unite le transmit aliaților europeni deja de câteva luni de zile să nu mai cumpere echipamente de telecomunicații de la Huawei, comparând gigantul chinez cu un cal troian, care i-ar permite Chinei să le saboteze rețelele.
Deși au recunoscut riscurile, multe state europene consideră că încă nu există o alternativă viabilă la Huawei și sunt dispuse să și le asume. Mai mult decât atât, ele sunt îngrijorate că, blocând compania chineză, gestul ar putea avea implicații majore pe termen lung, având în vedere că Europa este tot mai dependentă de China.
„Continui să le explic prietenilor mei Europeni… că îngrijorările Americii legate de expansiunea comercială și militară a Beijingului ar trebui să fie împărtășite și de ei”, a spus Mark Esper, șeful Pentagonului, la forumul internațional de securitate din Bavaria.
Declarația sa vine la câteva zile distanță de momentul în care autoritățile din Regatul Unit anunțau că vor permite implicarea Huawei în dezvoltarea rețelelor britanice de ultimă generație, în ciuda opoziției manifestate de SUA. Chiar și Germania dezbate subiectul, iar o înțelegere cu Huawei parte tot mai probabilă, având în vedere că Marea Britanie a făcut acest pas.
Totuși, secretarul american pentru Apărăre a avertizat că, dacă Europa ignoră apelul SUA, NATO ar putea fi subminată.
„Dacă nu înțelegem pericolul și nu facem ceva în această privință, la sfârșitul zilei cea mai de succes alianță militară din istorie ar putea fi compromisă”, a adăugat Esper.