Hoții au încercat să fure aproape o jumătate de tonă de măsline de la recoltele din sudul Spaniei

Hoții au încercat să fure aproape o jumătate de tonă de măsline de la recoltele din sudul Spaniei
Sursa foto: Pixabay

Poliția din sudul Spaniei a zădărnicit furtul a aproape jumătate de tonă de măsline pe măsură ce începe sezonul de recoltare, iar fructul profitabil devine o țintă tentantă pentru hoții oportuniști și bandele criminale profesioniste.

Măslinele manzanilla au fost returnate proprietarului

Verdeo – sau colectarea măslinelor verzi – are loc la începutul toamnei și marchează începutul sezonului de recoltare. Pe măsură ce acesta a început în provincia Sevilla, ofițerii forței spaniole Guardia Civil au împiedicat furtul a 465 kg de măsline în apropierea orașului Albaida del Aljarafe, arată The Guardian.

Ofițerii au găsit șapte persoane „culegând măsline în flagrant” potrivit unui comunicat al forței de muncă și au arestat o femeie care pretindea că a fost plătită pentru a angaja și a supraveghea o echipă de șase culegători.

Poliția a găsit, de asemenea, documente de marfă false care ar fi permis vânzarea măslinelor furate folosind afirmații false despre originea și trasabilitatea lor.

„Datorită intervenției rapide, furtul a 465 kg de măsline manzanilla care fuseseră deja colectate și încărcate pe vehicule a fost prevenit”, se arată în comunicat, adăugând că fructele au fost returnate proprietarului lor de drept.

Potrivit Guardia Civil, 48 de persoane au fost arestate pentru furtul de măsline în sezonul de recoltare 2023-24, în timp ce 371 de persoane au fost investigate. De asemenea, ofițerii au recuperat 213.489 kg de măsline pe parcursul sezonului.

„Numai în provincia Sevilla, 129 de persoane au fost investigate sau arestate pentru infracțiuni, inclusiv furtul de măsline, deținerea de documente false, fraudă și alte infracțiuni legate de recoltarea măslinelor”, se arată în comunicat.

În aceeași provincie, Guardia Civil a confiscat 150.000 kg de măsline furate și aproape 100 de sticle de ulei de măsline de cinci litri care purtau etichete false care susțin că conținutul lor era de o calitate mult mai mare decât era în realitate.

Fructele și uleiul de măsline au atras de multă vreme atenția bandelor criminale și a falsificatorilor

În decembrie anul trecut, poliția din Spania și Italia a arestat 11 persoane și a confiscat peste 5.000 de litri de ulei de măsline falsificat, după ce a destrămat o bandă internațională care ar fi căutat să profite pretinzând uleiurile ieftine drept echivalentele lor mai scumpe.

Prețurile uleiului de măsline au crescut în toată Europa, deoarece seceta și alte condiții meteorologice nefavorabile au afectat recoltele în ultimii ani.

În Spania, prețurile aproape s-au triplat în ultimii patru ani. Cumpărătorii care au plătit mai puțin de 5 euro pentru un litru de ulei extravirgin de înaltă calitate în urmă cu patru ani au văzut prețurile urcând până la 14 euro.

Producția spaniolă a fost afectată de secetă și valuri de căldură de peste 40C, în timp ce criza a fost exacerbată de vremea extremă în alte țări producătoare de măsline, cum ar fi Grecia, Italia, Portugalia, Turcia și Maroc.

Spania, care produce jumătate din uleiul de măsline din lume, a produs peste 851.000 de tone între octombrie 2023 și mai 2024 – cu mult mai mult decât cele 664.000 din timpul recoltei slabe din 2022, dar cu mult mai puțin decât aproximativ 1,3 milioane de tone – o cantitate pe care se putea conta în anii trecuți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:10 - Pâmântul va avea o nouă lună. Cum va putea fi văzut asteroidul și cât timp va sta în orbita planetei noastre
22:09 - Anca Serea a rămas fără bona celor 6 copii ai săi: „Pleacă acasă, unde o așteaptă cele trei fetițe și un vis neîmplinit” / Ce a spus vedeta despre bonele filipineze (VIDEO, FOTO)
22:04 - Daniel Constantin, despre posibilitatea ca Iohannis să candideze la Senat din partea PNL: Mi se pare că e un zvon, deocamdată. La ședințele la care eu am participat, nu a fost nicio discuție în sensul acesta (VIDEO)
21:42 - Ce reacție a avut un turist polonez după ce a văzut zăpadă pe Transfăgărășan: „Cred că a fost cea mai bună idee pe care am avut-o în vacanţă”
21:30 - IPS Teodosie: Femeia să nu se roage în pielea goală! Să se roage îmbrăcată cuviincios şi cu capul acoperit (VIDEO)
21:24 - Cum a fost păcălită Oana Roman de angajații unei firme care verifică centrale termice: „Să vă povestesc despre niște escroci și vă recomand să vă feriți de ei cât puteți”
21:10 - Ce măsuri vor lua autoritățile din Grecia pentru a reduce supraturismul. Ce a decis Guvernul de la Atena
20:59 - Ozana Barabancea, înșelată cu cea mai bună prietenă: „Pe el l-am iertat, dar pe ea, nu”
20:52 - Ministrul Sebastian Burduja, despre zona județului Galați: Toți consumatorii din zona afectată de inundații sunt alimentați cu energie electrică. Suntem pregătiți să intervenim, dacă vremea se înrăutățește (VIDEO)
20:45 - Ce le-a promis un poștaș din Vaslui locuitorilor din comunele afectate de inundații: „Merg să le duc pensia bătrânilor”