Hotelurile ar putea fi închise în Ungaria după reintroducerea restricțiilor la frontieră
După ce executivul de la Budapesta a anunțat că Ungaria va închide granițele, activitatea hotelurilor, dependente în proporție de 90% de turiștii externi, ar putea fi din nou stopată. Afectați de aceste măsuri ar fi inclusiv cei 5.000 de ghizi turistici care riscă să își piardă locurile de muncă, scrie site-ul portfolio.hu.
Ghizii turistici ar putea trece la predarea limbilor străine sau își vor abandona cariera, urmând să-și consume economiile și să aplice pentru alte joburi.
Hotelurile din Budapesta vor trebui să se închidă, deoarece nu vor veni vizitatori străini la Budapesta, a declarat pentru Inforádió Tamás Flesch, președintele Asociației Maghiare a Hotelurilor și Restaurantelor, adăugând că industria hotelieră așteaptă ajutorul guvernului pentru a supraviețui crizei.
”Situația este aceeași ca în aprilie. Budapesta se bazează în proporție de 90% pe turismul străin și acum va trebui să închidem din nou și nu vom putea reține majoritatea personalului nostru fără asistența guvernului”, a spus Flesch.
5.000 de ghizi ar putea să își piardă locurile de muncă
Se estimează că 5.000 de ghizi își pot pierde locul de muncă ca urmare a restricțiilor de călătorie în vigoare de marți.
Doar 10% din cei 5.000 de ghizi turistici afectați au sediul în afara Budapestei, restul căutând de lucru în capitală. Mulți încearcă acum să câștige bani predând limbi străine, dar nu reușesc toți. Unii își consumă economiile, alții trăiesc din indemnizația de căutare a unui loc de muncă, dar mulți părăsesc această profesie. , adaugă Caesar.
S-a înregistrat un record de îmbolnăviri în Ungaria unde, pentru prima oară, s-au centralizat 365 de cazuri într-o singură zi.
Ungaria reintroduce restricțiile la granițe
Guvernul maghiar a anunțat vineri că nu va permite cetățenilor străini – inclusiv cetățenilor UE – să călătorească în țară începând cu 1 septembrie pentru a bloca răspândirea noului coronavirus.
Între timp, guvernul a fost de acord cu unele excepții pentru statele membre ale Grupului de la Vișegrad, permițând intrarea cetățenilor cehi, slovaci și polonezi în cazul în care aceștia prezintă un test de coronavirus negativ, scrie euractiv.com.
În acest context, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut sâmbătă o convorbire telefonică cu omologul său ungar Péter Szijjártó, pentru obținerea din partea autorităților ungare a clarificărilor privind informațiile apărute în spațiul public referitoare la adoptarea în perioada următoare de noi măsuri restrictive pentru gestionarea pandemiei de coronavirus.
Péter Szijjártó a confirmat, în cadrul discuției, că tranzitul cetățenilor români prin Ungaria, respectiv accesul cetățenilor români, lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate.