Hotelierii din Halkidiki cer intrarea României și a Bulgariei în Schengen și cu „turismul rutier”. Ei avertizează că nordul Greciei ar putea fi evitat de turiști din cauza aderării parțiale

Publicat: 17 01. 2024, 12:26
Image by Juergen Striewski from Pixabay

Uniunea Hotelierilor din Halkidiki cer să intre România și Bulgaria în Schengen și cu „turismul rutier”, de care, spun ei, depinde într-o mare măsură nordul Greciei, transmite GRTimes.gr.

Consiliul UE a aprobat intrarea României și a Bulgariei în Schengen cu traficul maritim și aerian de la 31 martie 2024, însă Austria a anunțat că își menține vetoul în privința frontierelor terestre, al căror statut va rămâne neschimbat după aderarea parțială a celor două state vecine la spațiul de liberă circulație.

Hotelierii din Halkidiki: România și Bulgaria să intre în Schengen și cu „turismul rutier”

Hotelierii din Halkidi au explicat că pentru sectorul turistic din nordul Greciei ar fi benefică o aderare integrală pentru România și Bulgaria.

„Solicităm, pentru România și Bulgaria, să se aplice pentru turismul rutier ceea ce se aplică sosirilor aeriene, care, după 31 martie 2024, vor intra în țară fără controlul pașapoartelor”, a declarat președintele Uniunii Hotelierilor din Halkidiki, Grigoris Tassios.

Reprezentantul hotelierilor din Halkidiki spun că vor aduce problema în atenția autorităților elene.

„În următoarea perioadă, vom ridica problema atât în fața Ministrului de Interne, Stathis Konstantinidis (responsabil pentru chestiunile Macedonia-Tracia), cât și în fața Ministrului pentru Afaceri Externe și Turism, astfel încât ceea ce ține de toate zborurile din România și Bulgaria pentru includerea lor în zona Schengen să includă turismul rutier”, a mai declarat președintele Uniunii Hotelierilor din Halkidiki.

„Este un detaliu important, care ar trebui să se aplice și turismului rutier, dând un mai mare confort turismului viitor”, a subliniat reprezentantul hotelierilor.

Nordul Greciei ar putea fi evitat de turiștii români și bulgari, avertizează hotelierii

El a explicat că aderarea României și a Bulgariei doar cu traficul maritim și aerian va crea „o competiție indirectă” între destinațiile turistice elene, având în vedere că turiștii celor două țări le-ar putea prefera pe cele în care pot ajunge cu avionul astfel încât să evite controlul pașapoartelor.

În schimb, destinațiile turistice din nordul Greciei, care nu dispun de zboruri directe cu România și Bulgaria, ar putea fi scoase din calculele turiștilor din cele două țări atunci când își planifică vacanțele de vară.