Hong Kong. Primele arestări în numele controversatei legi privind securitatea națională

China a adoptat o nouă lege, privind securitatea națională, ce are ca scop combaterea subversiunii, terorismului și separatismului, iar pedepsele pot ajunge până la închisoare pe viață.

Legea creează premisele celei mai radicale schimbări ale modului de viaţă în fosta colonie britanică, după revenirea teritoriului sub autoritatea Chinei.

Suveranitatea Hong Kong-ului a fost înmânată Chinei de către Marea Britanie în 1997, în baza unui acord menit să protejeze anumite libertăți timp de cel puțin 50 de ani.

Primele proteste după intrarea în vigoare a legii, dar și primele arestări

Marșul anual pro-democrație a fost interzis de către autorități, ce au stabilit limita de participare la adunări la doar 50 de oameni, în contextul pandemiei de coronavirus.

Însă unii activiști pro-democrație s-au angajat să sfideze interdicția.

„Marșăm în fiecare an și vom continua să marșăm”, a declarat pentru Reuters veteranul Leung Kwok-hang.

Un bărbat care milita pentru a marca 23 de ani de când teritoriul nu mai aparține Marii Britanii, și care purta un steag pro-independență, a fost prima persoană arestată în Hong Kong după intrarea în vigoare a legii „anti-protest”, scrie BBC.

Ulterior, cel puțin 30 de persoane au fost arestate pentru „adunarea ilegală, încălcarea legii securității, împiedicarea poliției și deținerea armelor”.

Apoi, activiștii pro-democrație au început să renunțe, temători de pedeapsa pe care o permite noua lege.

Legea privind securitatea națională, contestată pe scară largă

Anterior acestor conflicte, Carrie Lam, liderul pro-Beijing al orașului, declara că legea va „restabili stabilitatea” după protestele din 2019, spunând: „Noua lege este considerată cea mai importantă dezvoltare în relațiile dintre guvernul central și Hong Kong de la predare”. Liderul face referire la protestatarii care au vizat adesea infrastructura orașului în timpul protestelor din 2019, iar în conformitate cu noua lege, deteriorarea instalațiilor de transport public poate fi considerată terorism.

De asemenea, incitarea la ura față de guvernul central al Chinei și guvernul regional din Hong Kong sunt acum infracțiuni în temeiul articolului 29.

Mai mult, legea poate fi încălcată și din străinătate de către nerezidenți, în conformitate cu articolul 38. Acest lucru ar putea însemna că străinii ar putea fi arestați dacă vor intra în Hong Kong, dacă sunt suspectați de încălcarea noii legi, iar judecata se poate realiza pe continent.

Legislația a fost condamnată pe scară largă de țări, inclusiv SUA și Marea Britanie, precum și activiști și grupuri pentru drepturile omului.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat că „Regimul de la Beijing a promis 50 de ani de libertate oamenilor din Hong Kong și le-a dat doar 23 de ani.”

Și Canada a acuzat noua lege, actualizându-și sfaturile de călătorie legate de Hong Kong: „S-ar putea să aveți un risc crescut de detenție arbitrară pe motive de securitate națională și posibilă extrădare în China continentală”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`