Hong Kong: Ecosistemul marin, pus în pericol de pofta nepotolită a locuitorilor pentru produsele mării
Ecologiștii cer schimbarea felului de a mânca pentru locuitorii din Hong Kong și turiștii care merg în vizită la fosta colonie britanică.
Hong Kong este al doilea consumator mondial de produse ale mării din Asia, cu o medie de 71,2 kilograme pe locuitor și pe an, adică de patru ori mai mult decât media mondială, conform World Wildlife Fund (WWF).
Pentru că mâncarea trebuie să fie proaspătă, clienții restaurantelor își aleg peștele direct din acvariu, iar printre cele mai cerute feluri se numără homar prăjit cu tăiței sau creveți cu gălbenuș sărat, scrie Agerpres.
Potrivit unui „indice al rezervelor de pește” furnizat de WWF, peste 50% dintre speciile care ajung în tigaie în restaurantele tradiționale din Hong Kong provin din resurse „foarte puțin durabile”.
„Pescuitul excesiv duce la epuizarea stocurilor și împinge numeroase specii spre pragul dispariției, dar acestea continuă să figureze în meniuri”, a declarat directorul pentru conservare la WWF Hong Kong. El adaugă că se consumă pește capturat prin metode controversate, cum ar fi pescuitul cu cianură sau cel excesiv.
WWF a postat online un ghid cu produsele durabile și le-a cerut proprietarilor de restaurante să le pună în meniuri pe acelea care nu amenință oceanele.