CORONAVIRUS | Universitatea Oxford: Hidroxiclorochina nu tratează Covid-19

Publicat: 06 06. 2020, 19:05

Hidroxiclorochina, care în prezent este unul dintre cele mai administrate tratamente în cazul pacienților testați pozitiv cu SARS-CoV-2, nu are efecte în tratarea noului coronavirus și nu ar trebui să fie administrat pacienților din spitalele din întreaga lume, arată un studiu amplu realizat de Universitatea Oxford.

„Dacă sunteți internat la spital, nu luați hidroxiclorochina”, a declarat Martin Landray, cercetător-şef adjunct în studiul „Recovery” şi profesor de medicină şi epidemiologie la Universitatea Oxford, care a adăugat că tratamentul „Nu are efect”.

Cercetător: Promovarea Hidroxiclorochinei ca medicament împotriva Covid-19 trebuie să se oprească

În majoritatea țărilor a fost permisă utilizarea în caz de urgenţă a medicamentului pentru pacienţii bolnavi de coronavirus, după ce câţiva medici, inclusiv Didier Raoult din Franţa, au susţinut că reprezintă un tratament. Mai mult, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a promovat medicamentul, spunând că trebuie administrat pacienţilor, apoi a anunţat că îl ia preventiv.

În acest context, Landray a spus că promovarea edicamentului trebuie să înceteze.

„A fost apreciat drept revoluţionar, un medicament excelent, o revelaţie. Acesta este un rezultat incredibil de important, pentru că la nivel global putem opri folosirea unui medicament care este inutil”, a spus el.

Primele rezultate ale studiului „Recovery”, în care au fost testate şapte terapii pentru COVID-19, vin la scurt timp după ce publicaţia medicală Lancet a retras un studiu care susţinea că hidroxiclorochina era legat de un risc ridicat de deces la pacienţii cu Covid-19. Autorii lucrării au retras-o după ce compania americană Surgisphere a refuzat să coopereze cu un audit independent al datelor furnizate pentru studiu, scrie The Guardian.

Susţinătorii medicamentului au salutat retragerea lucrării, dar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS, n.r.) şi ţările care au autorizat folosirea medicamentului este posibil să îşi schimbe acum poziţia.

Testele clinice asupra hidroxiclorochinei, reluate la scurt timp după ce OMS le-a suspendat

Reamintim că la finalul lunii mai, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că suspendă folosirea clorochinei în studiul global cu privire la tratamentele pentru persoanele infectate cu noul coronavirus, după ce testele aplicate pe scară largă au indicat efecte secundare foarte grave, precum riscuri mai mari de probleme cardiace și deces în rândul pacienților infectați și tratați cu clorochină sau hidroxiclorochină.

Ulterior, la câteva zile distanță, OMS a anunțat reluarea studiilor clinice asupra hidroxiclorochinei.

Mai precis, după analiza „datelor disponibile privind mortalitatea”, membrii Organizației au concluzionat că „nu există niciun motiv pentru a modifica protocolul studiilor clinic”, după cum a anunțat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tratamentul cu hidroxiclorochină pentru pacienții Covid-19, interzis în Franța

După ce Agenția de sănătate publică din Franța a transmis avertizări împotriva utilizării clorochinei sau hidroclorochinei pentru a trata COVID-19, Guvernul francez a emis un decret prin care autoriza spitalele să nu mai prescrie medicamentul controversat pentru pacienții cu Covid-19.

Decizia guvernului a venit la câteva zile după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că preocupările de siguranță au determinat-o să suspende utilizarea medicamentului la nivel global.

Medicamentul a fost subiectul multor dezbateri în Franța, după ce profesorul Didier Raoult a afirmat în martie că a tratat cu succes pacienții cu Covid-19 folosind o combinație de hidroxiclorochină și azitromicină.