Haos în Israel: Sindicatele blochează țara cu greva din cauza reformei judiciare, Ministrul Securității Naționale amenință că va demisiona

Haos în Israel: Sindicatele blochează țara cu greva din cauza reformei judiciare, Ministrul Securității Naționale amenință că va demisiona

La protestele din timpul nopții, oamenii s-au adunat în fața casei lui Netanyahu din Ierusalim, dar și în fața parlamentului.

Este posibil ca premierul Benjamin Netanyahu să anunțe oprirea reformei în cursul zilei de luni

Protestele de peste noapte din Israel față de reforma judiciară propusă și demiterea ministrului apărării, Yoav Gallant, au determinat diverși oficiali să ceară oprirea legislației.

Unele relatări ale presei de limbă ebraică susțin că este posibil ca premierul Benjamin Netanyahu să anunțe oprirea reformei în cursul zilei.

Cele mai recente rapoarte sugerează că aliații din coaliția sa amenință să rupă guvernul dacă el oprește reforma judiciară, arată Reuters.

Rapoartele presei locale spun că ministrul Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, a amenințat că va părăsi coaliția dacă reforma va fi oprită.

Între timp, liderul sindicatului Histadrut, Arnon Bar-David, a făcut apel la o grevă „istorică” a muncitorilor pentru a forța guvernul să oprească propunerea.

Dând curs apelului, Aeroportul Ben Gurion a anunțat oprirea imediată a zborurilor. Spitalele și lucrătorii medicali s-au alăturat, de asemenea, grevei.

Municipalitățile și consiliile locale au fost de acord să se alăture grevei generale, iar întreprinderile și alte autorități locale au declarat că își opresc activitatea. Școlile se încheiau deja pentru vacanța de Paște, iar acum grădinițele și centrele de zi au anunțat, de asemenea, că se vor închide.

Duminică seară, protestatarii au împânzit străzile din Tel Aviv după ce Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării din cabinetul său, ca urmare a opoziției acestuia față de propunerea de revizuire a sistemului judiciar.

Oamenii au scandat și au blocat străzi și poduri, inclusiv autostrada Ayalon. În Ierusalim, în apropierea casei lui Netanyahu, poliția a folosit tunuri cu apă asupra manifestanților.

Protestele au dus la apeluri din interiorul coaliției de a opri efortul legislativ. Președintele țării, Isaac Herzog, a declarat, de asemenea, că reforma judiciară trebuie să se oprească „imediat”.

Protestele în masă, care s-au transformat rapid în violențe, au avut loc la o zi după ce ministrul Apărării, Yoav Gallant, a cerut oprirea controversatelor planuri ale lui Netanyahu de revizuire a sistemului judiciar.

Duminică, Netanyahu l-a demis pe Gallant, iar vestea a făcut ca oamenii să iasă în stradă, fluturând steaguri israeliene albastre și albe.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`