Hackerii de la Killnet au atacat site-urile mai multor instituții din Italia / Gruparea pro-rusă a efectuat operațiuni similare și împotriva României
Hackerii pro-ruși de la Killnet, gruparea care efectuase operațiuni smilare și împotriva României, au atacat site-urile mai multor instituții din Italia, inclusiv pe cel al senatului italian, a relatat miercuri agenția de presă ANSA, potrivit Reuters.
Site-urile mai multor instituții din Italia, atacate de hackerii de la Killnet
Atacul revendicat de Killnet a vizat printre altele și Institutul național italian de sănătate publică (ISS), și Automobile Club d`Italia, o asociație a șoferilor din țară.
Site-ul senatului italian și cel al ISS erau din nou active în online în jurul orei 21, ora României. Cu doar o oră înainte, acestea erau inaccesibile.
Președinta senatului italian, Elisabetta Casellati, spune că atacul cibernetic nu a provocat niciun prejudiciu.
„Acestea sunt incidente grave, care nu ar trebui subestimate”, a declarat senatoarea italiană.
Ministerul italian al apărării, al cărui site web fusese la rândul său inaccesibil, susține că situația sa a fost provocată de „activități de mentenanță planificate de multă vreme”.
O sursă din cadrul agenției italiene de securitate cibernetică a declarat pentru Reuters că se coordonează cu instituțiile afectate pentru a restaura site-urile, sugerând că întreprinde „primele contramăsuri tehnice potrivite”.
Este în desfășurare o anchetă, a spus și poliția italiană, fără să ofere totuși și alte detalii.
Gruparea pro-rusă atacase și site-urile din România
Hackerii de la Killnet revendicaseră și atacul care a afectat site-urile mai multor instituții din România în dimineața zilei de 29 aprilie, iar pe 2 mai au luat în vizor și paginile web ale unor aeroporturi din țara noastră.
„În urma investigațiilor realizate de Centrul Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații s-a stabilit că atacatorii cibernetici au utilizat echipamente de rețea din afara României. Atacatorii au preluat controlul asupra echipamentelor în cauză prin exploatarea de vulnerabilități de securitate cibernetică, respectiv a lipsei unor măsuri de securitate cibernetică și le-au utilizat ca vector de atac asupra site-urilor din România”, spunea Serviciul Român de Informații după atacul din 29 aprilie.
Aceeași grupare pro-rusă amenința că va „distruge România, Marea Britanie și (Republica) Moldova” dacă nu este eliberat românul stabilit în Marea Britanie despre care se credea că i-ar fi ajutat în operațiunile lor clandestine.