Guvernul Viktor Orban al Ungariei a propus o lege pentru crearea unui „birou de protecție a suveranității” care să investigheze ingerințele externe, iar premierul este acuzat de societatea civilă din țară că încearcă „să reducă la tăcere toate vocile critice”, transmite The Guardian.
Premierul Viktor Orban al Ungariei susține de ani de zile că forțe externe încearcă să îi submineze guvernul și să îi promoveze pe oponenții săi. Recent îl acuza pe miliardarul progresist George Soros că „vrea să conducă Europa Centrală în locul comuniștilor și sovieticilor” și „declară deschis că trebuie desființate granițele naționale, adică țările europene trebuie lipsite de suveranitatea lor”.
În același discurs, liderul ungar afirma că „forțele întunecate” vor „continua să asedieze liniile defensive ale suveranității, inclusiv pe acelea ale Ungariei”.
De partea cealaltă, criticii lui Viktor Orban susțin că discursul premierului ungar este conceput să submineze opoziția, în contextul alegerilor europarlamentare și locale de anul viitor, și guvernul întețește eforturile pentru a crea inamici imagini și a distrage atenția electoratului.
Șapte organizații ale societății civile avertizau, miercuri, că planurile pentru crearea unui „birou de protecție a suveranității” fac parte din eforturile guvernamentale mai ample pentru eliminarea disidenței.
„Proiectul face parte din tentativa guvernului de a reduce la tăcere toate vocile critice”, susțin organizațiile respective, printre care și Transparency International Hungary și Hungary Civil Liberties Union.
Aceleași organizații susțin că proiectul nu este în acord cu obligațiile constituționale și europene ale Ungariei și, prin urmare, va pica.
Dacă va fi înființată, structura propusă de guvernul Viktor Orban va investiga activismul și organizațiile care folosesc fonduri externe pentru a influența electoratul. Totodată, legea interzice candidatura grupurilor finanțate din străinătate și pedepsește încălcarea regulii cu până la 3 ani de închisoare.