Guvernul unei țări europene investește sute de milioane de euro în distrugerea excesului de producție de vin. De ce a fost luată această masură?
Potrivit The Guardian, guvernul unei țări din Europa a decis să aloce o sumă în valoare de 200 de milioane de euro pentru a susține procesul de eliminare a excedentului de producție de vin.
Franța alocă 200 de milioane de euro pentru distrugerea vinului în exces
Regiunile viticole importante din Franța, în special zona Bordeaux, se confruntă cu dificultăți serioase din cauza schimbării obiceiurilor de consum, crizei economice și impactului continuu al pandemiei Covid-19. Conform asociației locale a agricultorilor, cererea scăzută pentru vin a dus la o producție excesivă, determinând o cădere bruscă a prețurilor și provocând dificultăți financiare semnificative. În regiunea sud-vestică Languedoc, cea mai mare zonă viticolă din Franța, renumită pentru vinurile sale roșii pline, impactul negativ al declinului cererii de vin a fost, de asemenea, resimțit puternic.
Pe data de 25 august, vineri, Marc Fesneau, ministrul Agriculturii, a făcut cunoscut că guvernul francez a decis să mărească fondul inițial al Uniunii Europene cu 160 de milioane de euro, destinat pentru eliminarea excesului de vin, la suma de 200 de milioane de euro. Acest pas a fost luat în vederea contracarării scăderii abrupte a prețurilor vinului și pentru a oferi producătorilor de vin posibilitatea de a-și regăsi sursele de venit.
Alcoolul poate fi folosit în produse destinate uzului non-alimentar
Alcoolul din vinul alterat poate fi comercializat către companii pentru a fi inclus în produse destinate uzului non-alimentar, cum ar fi dezinfectanții pentru mâini, articolele de curățare și parfumurile.
„Producem prea mult, iar prețul de vânzare este sub prețul de producție, așa că pierdem bani”, a declarat Jean-Philippe Granier, de la asociația producătorilor de vin din Languedoc, potrivit Adevărul.