Guvernul SUA susține că plătește peste 7 milioane de dolari pe an pentru mentenanța unui iaht confiscat de la un oligarh rus și a îndemnat judecătorul să dea undă verde pentru a scoate vasul la licitație înainte de a fi soluționată disputa cu privire la dreptul de proprietate, relatează Reuters.
Iahtul „Amadea” are 106 metri și valorează 300 de milioane de dolari. Vasul a fost confiscat de autoritățile din Fiji în mai 2022, în baza unui mandat american în care se menționa că acesta ar fi deținut de Suleiman Kerimov, un miliardar rus care a fost sancționat de Trezoreria SUA în 2014 și 2018 ca răspuns la activitățile Rusiei în Siria și în Ucraina.
Guvernul american încearcă să îl scoată la licitație, însă demersul este contestat de Eduard Khudainatov, omul care a condus gigantul rusesc de petrol și gaze Rosneft în perioada 2010-2013.
Procurorii federali din Manhatttan i-au cerut judecătorului din dosar să permită scoaterea iahtului la licitație și susțin că autoritățile plătesc în medie 600.000 de dolari pentru mentenanța lunară a vasului. Aceștia spun, totodată, că discuțiile pentru a-l face pe Khudainatov să achite nota de plată au eușuat.
Procurorii declarau în trecut că Eduard Khudainatov s-ar da drept proprietarul iahtului pentru a-l acoperi pe Kerimov. Potrivit procurorilor, cheltuielile cu mentenanța sunt esențiale pentru a păstra valoarea vasului de lux.
Avocații lui Kudainatov susțin că solicitarea de vânzare a navei este „prematură” și l-au îndemnat pe judecător să o respingă până când „determină dacă sechestrul este neconstituțional”.
Decizia de confiscare a iahtului a venit în contextul în care Washingtonul a însăprit sancțiunile împotriva Rusiei ca urmare a invaziei în Ucraina. Dacă va reuși să vândă iahtul la licitație, guvernul american ar urma să redirecționeze banii încasați către Ucraina.