Guvernul Rusiei ia în considerare majorarea prețului minim pentru băuturile spirtoase, precum vodca, vinarsul și coniacul, începând cu 1 ianuarie anul viitor, ca parte a unor eforturi de a gestiona inflația și de a crește veniturile bugetare, relatează agenția Interfax, citată de Reuters.
Recent, asociația producătorilor de alcool din Rusia a solicitat majorarea prețurilor minime, având în vedere dificultățile economice din ultimul an. Prețurile minime actuale au fost introduse la începutul acestui an, ca urmare a propunerii guvernului rus din septembrie 2022.
Conform unui proiect pregătit de Ministerul rus al finanțelor, prețul minim pentru vodcă va crește de la 281 de ruble la 299 de ruble (echivalentul a aproximativ 3,08 dolari) per litru. În același timp, prețul minim pentru jumătate de litru de vinars ar urma să crească de la 375 la 403 ruble, iar cel pentru coniac de la 517 la 556 ruble.
Rusia a fost afectată de o inflație de două cifre în acest an, din cauza deprecierii rublei și a problemelor economice legate de războiul din Ucraina. Pentru a contracara această situație, Banca Centrală a majorat dobânda sa de referință până la 13%. Guvernul rus speră că inflația va scădea sub 7% până la sfârșitul anului, deși acest nivel depășește obiectivul de 4% asumat de Banca Centrală.
Autoritățile ruse au impus prețuri minime pentru vodcă încă din 2009, ca o măsură de combatere a producției clandestine. Din 2011, s-au introdus prețuri minime și pentru coniac, iar în 2016, acestea au fost extinse și la șampanie. Această reglementare vizează atât sănătatea publică, cât și creșterea veniturilor guvernului din taxe.