Guvernul Poloniei reintroduce pastila de a doua zi fără rețetă și vrea să legalizeze avortul până în a 12-a săptămână de sarcină

Guvernul Poloniei reintroduce pastila de a doua zi fără rețetă și vrea să legalizeze avortul până în a 12-a săptămână de sarcină
Sursa foto: Hepta.ro / Zuma Press / Damian Burzykowski

Guvernul Poloniei a aprobat miercuri un proiect de lege pentru a restabili accesul fără rețetă la contracepția de urgență, inversând o restricție introdusă de fosta guvernare în 2017 și respectând o promisiune făcută de premierul Donald Tusk, relatează Reuters.

Noul guvern al Poloniei spune că legislația din 2017 a limitat cu forța accesul la pastila de a doua zi, care deveniseră disponibile în farmacii în 2015 după decizia Comisiei Europene de a autoriza vânzarea lor fără prescripție medicală.

Guvernul Poloniei reintroduce pastila de a doua zi fără rețetă

Actuala coaliție de guvernare a promis că va anula multe politici ale fostei guvernări, inclusiv una dintre cele mai restrictive legislații anti-avort din Europa, pentru a aduce Polonia în acord cu standardele democratice ale UE.

„Subiectele din ședința de astăzi au cuprins finalizarea demersurilor referitoare la așa-numita pastilă de a doua zi. Chestiunea a fost finalizată, proiectul va fi trimis către parlament”, a declarat Donald Tusk, actualul premier al Poloniei și fost președinte al Consiliului European, într-un briefing de presă.

Liderul polonez spune că mijlocul de contracepție va fi disponibil fără rețetă pentru femei cu vârste mai mari de 15 ani. El și-a exprimat speranța că parlamentul va susține legea, iar președintele Andrzej Duda o va promulga.

Va fi legalizat și avortul până în a 12-a săptămână de sarcină

Coaliția Civică urmează să înainteze parlamentului polonez un proiect de lege care va legaliza avortul până în a 12-a săptămână de sarcină, a mai precizat premierul Donald Tusk.

În vremea guvernării PiS, în perioada 2015-2023, naționaliștii creștin-conservatori au oprit și finanțarea publică pentru fertilizarea in-vitro. În plus, o decizie luată de curtea supremă din Polonia în 2020 a declanșat o interdicție aproape totală pentru întreruperile de sarcină și a generat proteste masive.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)