Majoritatea pentru dărâmarea Guvernului Maia Sandu este întrunită în Parlamentul de la Chișinău. Pavel Filip a anunțat că PDM votează pentru moțiunea de cenzură
Pavel Filip, președintele PDM a lansat critici dure marți la adresa guvernului Maia Sandu în timpul dezbaterii moțiunii de cenzură și a sugerat că de fapt prin asumarea răspunderii pentru modificarea Legii Procuraturii, Blocul ACUM a dorit să intre în opoziție. Pavel Filip a anunțat că PDM va vota moțiunea împotriva Guvernului Maia Sandu.
„Doar astăzi s-a discutat în Parlament despre proiecte sociale, despre inițiative pentru oameni. Din răzbunare ați truncheat proiectele bune lansate de noi. Oamenii au cerut de la guvernare lucruri concrete și voi nu ați reușit să le oferiți. Ne-ați acuzat că au existat scheme și la energia electrică din cauză cărora luminina este scumpă. Dacă ați anulat aceste scheme de ce nu au venit bani la buget. V-ați speriat că nu puteți să rezolvați această criză și ați decis să plecați de la guvernare. Având în vedere nemulțumirea comunității oamenilor de afaceri e firesc să doriți să plecați”, a declarat Pavel Filip în Parlament.
Acesta a criticat totodată lipsa unui buget pentru anul 2020 și scandalurile legate de numirea funcțiilor de conducere din Procuratură.
„Ați dat profesioniștii afară și ați politizat instituțiile publice deși ați vorbit că le veți depolitiza. CNA și procuratura sunt compromise din cauza concursurilor trucate. Dacă nu câștigă cine trebuie se anulează sau câștigă cineva care nu a participat. Presiunea oamenilor este mare înțeleg de ce v-ați dorit să plecați. Ați dat de greu. Nu aveți oameni și nu mai vreți să guvernați. Dacă ați fi vrut ați fi găsit o soluție cu partenerii de guvernare.”. a mai precizat Pavel Filip.
El a precizat că asumarea răspunderii, reprezintă de fapt un act prin care Maia Sandu dorește să revină în opoziție și să înceapă campania pentru prezidențiale, motiv pentruc are deputații PDM vor vota pentru moțiunea de cenzură
„Actualul guvern nu mai vrea să guverneze și a luat decizia să plece în opoziție. Decizia de a plecaa semnalizează un început de campanie pentru Maia Sandu”, a declarat Maia Sandu.
Pentru ca moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu să fie aprobată și în consecință Executivul de la Chișinău să fie demis este nevoie de cel puțin 51 de voturi, la ședința de marți fiind prezenți 93 de deputați din 101 de parlamentari.
În Parlamentul Republicii Moldova Fracțiunea ACUM PLATFORMA DA au 13 deputați. De același număr de reprezentanți se bucură și aliații Maiei Sandu din Fracțiunea PAS, Blocul ACUM. Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova întrunește 36 de deputați, Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova are 30 de parlamentariiar Fracțiunea Partidului ȘOR numără 7 deputați. În Parlamentul Republicii Moldova există, de asemenea, 2 deputaţi neafiliaţi.
Prin urmare, socialiștii au nevoie de sprijinul deputaților PDMpentru ca moțiunea de cenzură să treacă iar Guvernul condus de Maia Sandu să fie răsturnat.
Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Șor, Denis Ulanov, a anunțat că fracțiunea pe care o conduce se va abține de la votul moțiunii de cenzură înaintată de Partidul Socialiștilor împotriva Guvernului.