Guvernul maghiar eliberează sute de traficanți de migranți pe motiv că încarcerarea lor costă prea mult / Austria critică România pentru migrația ilegală și blochează aderarea la Schengen

Publicat: 21 08. 2023, 08:51
foto: facebook

Până la începutul lunii august, 1.385 de traficanți de migranți au fost eliberați din închisorile maghiare. Până în prezent, șase dintre aceștia au fost arestați pentru încălcarea regulilor cuprinse în decretul privind detenția pentru reintegrare. Un alt migrant a fost prins din nou în flagrant, alții nu au părăsit teritoriul țării în cele 72 de ore specificate, scrie presa maghiară.

Sute de traficanți de migranți, eliberați de autoritățile maghiare

Motivul invocat de autoritățile maghiare pentru eliberarea traficanților este supraaglomerarea penitenciarelor și costurile suplimentare.

În ciuda acestor probleme grave și a indiferenței autorităților maghiare pentru traficul de migranți, Austria blochează în continuare aderarea României la Spațiul Schengen, invocând traficul de migranți.

În realitate, traficanții continuă să fie eliberați unul după altul din închisorile maghiare, potrivit datelor transmise ziarului 24.hu de Comandamentul Național al Penitenciarelor (BvOP).

La sfârșitul lunii mai, 606 traficanți străini de migranți au reușit să părăsească un total de 26 de instituții penale după ce guvernul a prelungit detenția pentru reintegrare. BvOP a anunțat la acea vreme că se așteaptă să fie eliberați alți 202 deținuți. La momentul acestor informații, erau în total 808 cetățeni străini care au fost condamnați și deportați, care au săvârșit doar trafic de persoane, adică acel număr îndeplinea condițiile stabilite de lege.

Ca răspuns la o altă anchetă a 24.hu, BvOP a scris că

până la 4 august, 1.385 deţinuţi deportaţi de naţionalitate străină care au fost condamnaţi legal pentru trafic de persoane au fost trimişi în arest de reintegrare.

Există așadar o diferență de 577 de persoane între datele furnizate la sfârșitul lunii mai și începutul lunii august.

Ca răspuns la o întrebare scrisă, secretarul de stat de Interne Bence Rétvári a dezvăluit anterior că, pentru a efectua inspecții în mod eficient, Departamentul Operațiuni al Direcției Generale de Poliție a ORFK a efectuat o aplicație informatică, cu ajutorul căreia a fost posibil ca personalul serviciului public să interogheze condamnații plasați în arest pentru reintegrare. Însă, aplicația menționată nu este potrivită pentru urmărire și stabilire a locației, fiind utilă dacă persoanele expulzate din Ungaria sunt atestate.

Guvernul a explicat anterior eliberarea traficanților de ființe umane prin faptul că îngrijirea acestora costă organizația penitenciară miliarde de forinți anual. Bence Rétvári a vorbit despre modul în care un traficant de persoane condamnat îi costă pe contribuabilii maghiari aproape 5 milioane HUF în medie. Secretarul parlamentar de stat al Ministerului de Interne a mai explicat: „Ungaria a trebuit să ia această decizie în privința traficanților de persoane pentru că Bruxellesul nu contribuie la costurile protecției frontierei, ci pedepsește țara noastră dacă închisorile sunt supraaglomerate”.