Guvernul francez a supraviețuit la limită celor două moțiuni de cenzură activate atunci când a forțat creșterea vârstei de pensionare la 64 de ani.
Aceasta a declanșat noi proteste antiguvernamentale la Paris, unde 101 persoane au fost arestate după confruntări cu poliția.
Moțiunea de cenzură, depusă de parlamentarii centriști, a strâns 278 de voturi, mai puțin decât cele 287 de voturi necesare.
Dacă ar fi avut succes, președintele Emmanuel Macron ar fi trebuit să numească un nou guvern sau să convoace noi alegeri.
Nici o a doua moțiune de cenzură, depusă de partidul de extremă dreapta Raliul Național al lui Marine Le Pen, de asemenea, nu a trecut.
Acum că ambele moțiuni au eșuat, controversatul proiect de lege privind creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani va deveni lege.
Voturile de luni au dus la noi proteste în capitală, cu o confruntare tensionată între protestatari și poliția antirevoltă.
Prima moțiune, care a avut sprijinul mai multor partide de stânga, inclusiv al Partidului Verde și al Partidului Socialist, era singura care avea șanse de reușită.
Când aceasta a eșuat, cei de stânga care au votat pentru ea au afișat pancarte pe care scria „continuați” și „ne vom întâlni în stradă” și au strigat că premierul ar trebui să demisioneze.
„Nimic nu este rezolvat, vom continua să facem tot ce putem pentru ca această reformă să fie retrasă”, a declarat șefa grupului parlamentar de stânga La France Insoumise, Mathilde Panot.
Un student universitar pe nume Shola, care a venit să protesteze la Paris, a declarat pentru agenția de presă AFP: „Oamenii cred că acest subiect nu ne privește, dar de fapt ne privește. Dacă bunicii noștri vor trebui acum să muncească mai mult timp, știm că lucrurile se vor înrăutăți.”
O altă studentă, Marie, a declarat că protestează „pentru că am fost abandonați, pentru că am fost ignorați, pentru că este un guvern căruia nu-i pasă de noi, își bate joc de noi”.