Guvernul lituanian cere sprijin suplimentar Uniunii Europene pentru consolidarea securităţii în coridorul rusesc

Guvernul lituanian cere sprijin suplimentar Uniunii Europene pentru consolidarea securităţii în coridorul rusesc
Guvernul lituanian cere sprijin suplimentar Uniunii Europene pentru consolidarea securităţii în coridorul rusesc. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Hannibal Hanschke

Miercuri, guvernul lituanian a cerut un sprijin suplimentar de la Uniunea Europeană pentru a menține securizarea culoarului care leagă enclava rusă Kaliningrad de restul Rusiei, la sud de republica baltică.

Agne Bilotaite, ministrul lituanian de interne a susținut că va solicita Uniunii Europene 24 milioane de euro pentru „măsuri tehnice specifice, între care achiziţionarea unui elicopter”.

Traficul civil şi militar este permis prin teritoriul lituanian

Executivul de la Vilnius vrea ca Uniunea Europeană să atribuie mai multe fonduri unor măsuri precum supravegherea sporită cu ajutorul elicopterelor, a trenurilor care circulă pe ruta respectivă, potrivit presei locale lituaniene.

Potrivit acordului semnat în anul 2004, când Lituania a aderat la Uniunea Europeană, traficul civil şi militar între enclava rusă Kaliningrad şi Rusia este permis prin teritoriul lituanian.

Culoarul este monitorizat de camere de supraveghere. Trenurile care îl folosesc sunt controlate de poliţişti de frontieră lituanieni, iar uneori şi de elicoptere. Radioteleviziunea lituaniană a informat că ministrul de interne intenţionează să crească numărul de camere de supraveghere şi de senzori şi să achiziţioneze un elicopter pentru a monitoriza de preferinţă traficul trenurilor.

Tranzitul feroviar utilizat pentru deplasarea trupelor ruse

Solicitarea Lituaniei intervine pe fondul temerilor că, în urma invaziei Rusiei în Ucraina şi a sancţiunilor impuse Moscovei de către ţările occidentale, tranzitul feroviar ar putea fi utilizat pentru deplasarea de trupe ruse.

Totodată, autorităţile lituaniene exprimă temeri că s-ar putea înmulţi încercările de sabotare a trenurilor sau a liniilor în acel coridor.

Fâşia de teren între Belarus şi Kaliningrad, parte efectivă a frontierei dintre Lituania şi Polonia, este cunoscută sub numele de coridorul Suwalki şi este considerată de importanţă strategică deoarece asigură comunicarea ţărilor baltice cu Polonia şi cu restul teritoriului UE şi NATO.

Orice mişcare de trupe pe uscat pentru a întări apărarea Lituaniei, Letoniei sau Estoniei trebuie să traverseze acel coridor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)