Guvernul Italiei trimite armata în Sicilia, unde sute de migranți au fugit din carantină

Guvernul Italiei trimite armata în Sicilia, unde sute de migranți au fugit din carantină
foto: Pixabay

Luciana Lamorgese, ministrul de interne al Italiei, a anunțat planuri de a trimite armata în Sicilia, după ce 100 de migranți au încălcat carantina, luni, și au fugit dintr-un centru de detenție, relatează Euronews.

Guvernul Italiei trimite armata în Sicilia, unde sute de migranți au fugit din carantină

Ulterior, Lamorgese a precizat că majoritatea migranților au fost „găsiți” și testați negativ pentru noul coronavirus. Cu toate acestea, Nello Musumeci, guvernatorul Siciliei, a afirmat că problema migranților a fost tratată cu „improvizații” și „superficialitate”, adăugând că regiunea pe care o administrează nu este o „colonie”.

Migranții ar fi părăsit un cort păzit de către o unitate a protecției civile din orașul Porto Empedocle, aflat în vestul Siciliei, unde trebuiau să petreacă 14 zile în carantină. Ansamblul găzduia 500 de migranți, în ciuda faptului că ar fi avut o capacitate de doar 100 de persoane, susține presa italiană citată de AFP.

În Caltanisetta, un episod similar cu cel din Porto Empedocle

Incidentul vine după un altul similar. Este vorba despre episodul din Caltanissetta, Sicilia, unde, duminică, 184 de migranți au părăsit un alt centru de detenție. La rândul lor, și ei fuseseră testați negativ pentru COVID-19.

Luigi Di Maio, ministrul italian de externe, susține că au fost găsiți 125 dintre aceștia, dar și-a exprimat îngrijorările cu privire la faptul că evenimentele de acest gen ar putea sabota eforturile Italiei de a controla criza coronavirus.

„Virusul nu a plecat. Cetățenii italieni, ca mine, trebuie să se conformeze în continuare regulilor impuse de noi, iar același lucru este valabil și pentru turiști, și pentru cei îndreptățiți la protecție internațională”, spune el.

În prezent, Italia se confruntă cu un flux tot mai mare de migranți din Tunisia, ceea ce pune o adevărată presiune pe centrele specializate.

Ministerul italian de externe a anunțat, pe Internet, că, începând din 27 iulie, peste 12.000 de migranți și-au înregistrat sosirea în Italia în acest, iar mai mult de o treime dintre aceștia au venit din Tunisia.

În aceste condiții, Lamorgese a desfășurat o călătorie în Italia, luni, pentru o întâlnire cu președintele Kais Saled. Potrivit autorităților italiene, Slaed a pledat să „intensifice verificările la frontierele maritime, pentru combaterea activităților de trafic cu migranți”.

De partea cealaltă, Giorgia Meloni, liderul formațiunii Frații Italiei, al doilea partid de opoziție din țară, a cerut guvernului Conte să oprească „imediat” debarcarea migranților în porturile italiene. Frații Italiei este o formațiune național-conservatoare din Italia, dar cu toate acestea, Giorgia Meloni și partidul său par să se fi delimitat de tabăra care militează pentru „Italexit” și doresc ca țara să rămâne membră în UE, dar într-un bloc comunitar reformat după alte principii ideologice decât cele din prezent.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`