În urma unei schimbări politice la nivelul Guvernului Germaniei, șansele de integrare ale celor 25.000 de cetățeni afgani în societatea germană va fi facilitată, transmite dpa, citat de către Agerpres.
După o evaluare inițială efectuată de către ministrul de interne Nancy Faeser, acesta a optat pentru desemnarea Afganistanului drept „țară de origine cu șanse mari de rămânere”, fapt ce ar însemna că azilanții proveniți proveniți din zona respectivă vor avea dreptul și accesul la cursuri de integrare oferite de către statul german, chiar înainte unei decizii privind statutul lor.
Această măsură era realizată de către Partidul Social Democrat din Germania, din care face parte „Faeser”, măsură numită și „un nou început”, adoptată în contextul în care Germania continuă să evacueze cetățeni de origine afgană „în fiecare săptămână”.
„Trebuie să îi integrăm pe cei care vin la noi într-o etapă timpurie, dacă este probabil ca ei să rămână în Germania”, a spus Faeser. Aceasta a subliniat că afganii ce au părăsit țara după ce talibanii au preluat puterea, astă vară, nu se vor mai putea întoarce în țara lor de origine.
UNHCR a declarat că peste 85.000 de cetățeni afgani urmează să primească azil politic în țări vecine Afganistanului, unde s-au relocat pentru cinci ani. Uniunea Europeană o să primească jumătate din acest număr. Germania urmează să găzduiască 25.000 de cetățeni afgani, Franța s-a angajat să găzduiască 2.500 de cetățeni afgani, alături de alte 5.000 de persoane de naționalități diferite. Pentru țările din regiunea Beneluxului, acestea s-au angajat să primească 3.159 (afgani) şi, respectiv, 1.915, 2.500 şi 1.200 pentru Spania şi 1.500 şi 4.200 pentru Suedia.
Pe plan local, tot mai mulți cetățeni de origine afgană sunt prinși încercând să treacă ilegal granița pentru a ajunge în Germania. De exemplu, în perioada 20-26 noiembrie 2021, aproximativ 100 de migranți au fost depistați încercând să treacă granița României, pentru a ajunge în Vest.