Guvernul german a propus administrației Trump un miliard de euro în schimbul renunțării la sancțiunile împotriva Nord Stream 2

Publicat: 09 02. 2021, 17:23
Foto:Hepta - DPA Images / Michael Kappeler

Guvernul german ar fi propus administrației Trump să renunțe la sancțiunile impuse companiilor implicate în construcția Nord Stream 2 și să permită continuarea proiectului, în schimbul investirii unui miliard de eurp în infrastructura de transportare a gazelor naturale din SUA, potrivit unui document oficial publicat în premieră.

Propunerea înaintată de guvernul german administrației Trump

„Guvernul german este dispus să ia în considerare creșterea sprijinului său financiar pentru infrastructura LNG și a capacităților de import cu un miliard de euro cu scopul de a finaliza construirea terminalurilor LGN din Wilhelmshaven și Brunsbuttel”, arată documentul publicat în exclusivitate de jurnalistul german Julian Röpcke.

„SUA va permite în schimb construirea fără obstacole și operarea Nord Stream 2. Autorizațiile legale deja existente pentru sancțiuni nu vor fi folosite. Legislație suplimentară, care ar putea constitui baza pentru sancționarea Nord Stream 2, fie nu va fi folosită, fie, în cazul sancțiunilor obligatorii, blocată prin derogări sau alte instrumente adecvate și eficace”, notează documentul.

Guvernul cancelarului Angela Merkel a prezentat administrației Trump propunerea oficială fără a consulta în prealabil parlamentul german, potrivit lui Röpcke, și în practică a solicitat și ocolirea Congresului american prin stipulațiile privind blocarea sancțiunilor obligatorii pe care legislativul SUA le poate impune

Proiectul Nord Stream 2 merge mai departe

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a dat semne că proiectul NordStream 2 nu va fi blocat de sancțiunile americane, deși compania elvețiano-olandeză Allseas, responsabilă cu instalarea subacvatică a conductelor, a anunțat că își suspendă activitatea în proiect.

„Noi, desigur, am putea să finalizăm construcția pe cont propriu, fără implicarea partenerilor noștri externi”, a menționat Putin la conferința de presă comună cu Angela Merkel, făcând aluzie la cele două nave ale companiei rusești Gazprom, specializate în instalarea submarină de conducte, potrivit Reuters preluată de europunkt.ro.

Declarația a fost făcută sâmbătă, la Moscova, în marja întrevederii bilaterale pe care președintele Federației Ruse a avut-o cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

„Cred că acest proiect este legitimat de noile reglementări europene și că, prin urmare, trebuie să îl ducem la bun sfârșit”, a menționat și Merkel, care a subliniat că este în interesul țărilor europene să își diversifice livrările de gaze naturale.

În vreme ce partizaniiNord Stream 2, în special Germania și Rusia, argumentează că gazoductul este un proiect pur economic, oponenții săi, printre care se numără SUA și Polonia, susțin că proiectul energetic are o însemnată latură politică. Odată pus în funcție NordStream 2, Rusia ar fi în măsură să șantajeze unele țări din estul Europei, printre care Ucraina și Republica Moldova, cu sistarea livrărilor de gaze naturale, fără ca o asemenea măsură să mai afecteze economiile statelor din vestul Europei, mai scrieeuropunkt.ro.

Rusia și Turcia inaugurau, la începutul lui 2020, gazoductul TurkStream, prin care Moscova intenționează să trimită, pe sub Marea Neagră, gaze naturale și către sudul Europei, sărind din schema de aprovizionare Ucraina.