Guvernul francez a declarat că va face unele ajustări la reformele controversate ale pensiilor, dar a refuzat să amâne noua vârstă minimă de pensionare de 64 de ani, în ciuda opoziției acerbe.
Obiectivul guvernului este de a restabili un „echilibru” economic în sistemul de pensii al Franței până în 2030, a declarat ministrul muncii, Olivier Dussopt, reporterilor, după ce cabinetul a adoptat luni un proiect de lege privind reforma pensiilor, laprensalatina.
Noul sistem al președintelui Emmanuel Macron crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.
Întrebat dacă legislația va fi modificată pe măsură ce va trece prin parlament și Adunarea Națională săptămâna viitoare, Dussopt a spus că „multe solicitări” au fost deja incluse în proiectul de lege.
El a spus că majorarea pensiei minime de stat la 1.200 de euro pe lună în 2023, de la actualul 950 de euro, se va aplica atât viitorilor pensionari, cât și actualilor.
Dar, întrebat dacă s-au făcut concesii la propunerile de amânare a vârstei de pensionare la 64 de ani, el a spus că acesta este „ceea ce permite echilibrul financiar” și că „renunțarea la acest punct ar însemna renunțarea la echilibru”.
Guvernul francez și-a conceput noul plan de pensii folosind date de la Consiliul Consultativ pentru Pensii (COR), care a avertizat că, dacă este lăsat neschimbat, sistemul actual va da faliment.
Toate sindicatele din Franța au respins planurile de amânare a vârstei de pensionare și au ripostat prin organizarea de reproșuri în masă și proteste care au scos între unu și două milioane de oameni în stradă pe 19 ianuarie. Alte acțiuni sindicale sunt programate pentru 31 ianuarie.
Ministrul muncii a insistat că reformele vor face posibilă „corectarea unui anumit număr de inegalități”.
El a spus că fermierii care desfășoară activități independente se vor putea bucura de pensia minimă de stat în cadrul noului regim și că cetățenii cu rol de îngrijitor care sunt nevoiți să înceteze munca pentru îngrijirea membrilor familiei vor putea beneficia de pensia de stat, chiar dacă nu au lucrat numărul necesar de ani.