Guvernul francez a adoptat reforma pensiilor în ciuda protestelor masive

Guvernul francez a adoptat reforma pensiilor în ciuda protestelor masive
Sursă foto: Hepta - Bestimage / Stephane Lemouton

Guvernul francez a declarat că va face unele ajustări la reformele controversate ale pensiilor, dar a refuzat să amâne noua vârstă minimă de pensionare de 64 de ani, în ciuda opoziției acerbe.

Controversata lege a pensiilor, adoptată în Franța

Obiectivul guvernului este de a restabili un „echilibru” economic în sistemul de pensii al Franței până în 2030, a declarat ministrul muncii, Olivier Dussopt, reporterilor, după ce cabinetul a adoptat luni un proiect de lege privind reforma pensiilor, laprensalatina.

Noul sistem al președintelui Emmanuel Macron crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Întrebat dacă legislația va fi modificată pe măsură ce va trece prin parlament și Adunarea Națională săptămâna viitoare, Dussopt a spus că „multe solicitări” au fost deja incluse în proiectul de lege.

El a spus că majorarea pensiei minime de stat la 1.200 de euro pe lună în 2023, de la actualul 950 de euro, se va aplica atât viitorilor pensionari, cât și actualilor.

Dar, întrebat dacă s-au făcut concesii la propunerile de amânare a vârstei de pensionare la 64 de ani, el a spus că acesta este „ceea ce permite echilibrul financiar” și că „renunțarea la acest punct ar însemna renunțarea la echilibru”.

Guvernul francez și-a conceput noul plan de pensii folosind date de la Consiliul Consultativ pentru Pensii (COR), care a avertizat că, dacă este lăsat neschimbat, sistemul actual va da faliment.

Toate sindicatele din Franța au respins planurile de amânare a vârstei de pensionare și au ripostat prin organizarea de reproșuri în masă și proteste care au scos între unu și două milioane de oameni în stradă pe 19 ianuarie. Alte acțiuni sindicale sunt programate pentru 31 ianuarie.

Ministrul muncii a insistat că reformele vor face posibilă „corectarea unui anumit număr de inegalități”.

El a spus că fermierii care desfășoară activități independente se vor putea bucura de pensia minimă de stat în cadrul noului regim și că cetățenii cu rol de îngrijitor care sunt nevoiți să înceteze munca pentru îngrijirea membrilor familiei vor putea beneficia de pensia de stat, chiar dacă nu au lucrat numărul necesar de ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
10:03 - Gemenele de la Indiggo sunt acuzate de comportament ciudat în fața copiilor din New York. „Sunt femei în toată firea, mai bine ar face ceva constructiv cu timpul lor”
10:00 - De ce Silviu Prigoană a ales să fie incinerat: „O să mă bârfească poporul român, dar eu vreau să fiu incinerat. E o prostie fără margini ce se întâmplă în România la înmormântări”
09:48 - Șoferul care a ucis 35 de oameni în China a comis crimele din cauza unui proces de divorț
09:34 - Becali e convins că Silviu Prigoană a murit din cauza vaccinului anti-COVID: „De aici i s-a tras! Vaccinul creează boli autoimune, cancer. Nu la toată lumea, nu la cei sănătoși”
09:33 - Pe ultima sută de metri, după ce bitcoin-ul a explodat în urma victoriei lui Donald Trump, în România, s-a decis scutirea de impozite la criptomonede
09:20 - Silviu Prigoană își plănuise de ceva timp înmormântarea. Omul de afaceri și-ar fi dorit să fie incinerat: „Nu sunt de acord cu circoteca și nu sunt colivar”
09:11 - Deși a fost atacată cu noroi și ouă de localnici, familia regală spaniolă insistă să se întoarcă în zonele afectate e inundații
09:08 - Testamentul lui Silviu Prigoană: Cui va rămâne averea afaceristului. „E vorba de peste 100 de milioane de euro”
08:57 - Zece elevi din Brașov au ajuns la spital cu simptome digestive. DSP a deschis anchetă
08:54 - Cerere neobișnuită de căsătorie pe o stradă din Deva. Cum s-a decis un tânăr să îi pună marea întrebare iubitei sale