Guvernul din Muntenegru a pregătit un proiect de lege privind comunitățile religioase, potrivit căruia puterea va numi clericii de rang înalt, le va aloca activele specifice și va separa, astfel, Episcopia din Muntenegru, de Biserica Ortodoxă Sârbă, informează lonews.ro.
În articolul 4 al proiectului de lege intitulat al ”libertății religioase”, se arată că înainte de numirea ierarhilor Bisericii Ortodoxe Sârbe, comunitatea religioasă trebuie să notifice puterea.
Secțiunea 52 prevede că toate bisericile construite înainte de 1918 să devină proprietatea statului, dreptul lor de utilizare putând fi transferat altor comunități religioase. Prin urmare, bisericile și complexele monahale vor deveni proprietate a Bisericii Ortodoxe schismatice din Muntenegru, condusă de un preot caterisit, sau vor fi transformate în magazine.
Profesorul de Istoria Bisericii de la Seminarul ”Sfântul Petru de Cetinje”, Budimir Aleksić, a calificat acest proiect de lege drept unul scandalos și a declarat că scopul său este plasarea Bisericii Ortodoxe Sârbe sub tutela statului.
”Singura instituție pe care partidul de guvernământ nu o controla era Biserica Ortodoxă Sârbă. Aceasta este ceea ce a afirmat Premierul Milo Djukanovic in public, acesta este programul Partidului Socialist Democrat din Muntenegru, care susține că Biserica trebuie să se afle în relații armonioase cu organele de stat – conform acestuia Biserica trebuind să fie una dintre elementele constitutive ale identității naționale ale țării”, a afirmat profesorul.
Budimir Aleksić a mai susținut că proiectul a fost elaborat neconstituțional, sub domnia lui Milo Djukanovic, și a explicat ce consideră a fi scandalos: ”Ei spun că sediul comunității religioase trebuie să se afle în Muntenegru. E ca și cand s-ar spune că Biserica Catolică ar trebui să fie separată de Vatican, astfel încât să-și aibă sediul în Muntenegru. Ei, de asemenea, mai scriu că limitele entităților ecleziastice ar trebui să se potrivească frontierelor de stat ale Muntenegrului, dar e absurd. Avem cazul Episcopiei de Srem, care se extinde asupra câtorva municipalități de pe teritoriul Croației. Același lucru este valabil și pentru Eparhia de Zahumlje și Herțegovina, cu sediul în Trebinje, care se extinde în zona croată, in Dubrovnik și Konavle”.
În timpul elaborării proiectului, nici unul dintre membrii grupului de lucru nu l-a contactat pe Mitropolitul Eparhiei de Muntenegru, deși studiază acest document începând din 2011.