Guvernul din Hong Kong avertizează SUA că retragerea statutului special ar putea fi „o sabie cu două tăișuri”
Oficialii din Hong Kong au transmis Statelor Unite să stea departe de dezbaterea proiectelor de lege pentru securitate națională impuse de Beijing, avertizând totodată că retragerea statutului special, de care se bucură hubul financiar sub legislația SUA, ar putea avea un efect advers pentru economia americană, relatează Reuters.
Hong Kong, avertisment pentru SUA: Retragerea statutului special, „o sabie cu două tăișuri”
Președintele Donald Trump este așteptat să anunțe, vineri, răspunsul SUA la decizia parlamentului chinez de a merge înainte cu proiectele de legislație pentru Hong Kong, pe care mulți avocați, diplomați și investitori le-au catalogat drept un adevărat risc pentru libertățile orașului.
Fosta colonie britanică a fost marcată noi mișcări sociale, pe fondul temerilor că Bejingul încearcă să răpească orașului înaltul nivel de autonomie de care a beneficiat în cadrul paradigmei „o țară, două sisteme”, formula implementată odată cu revenirea sub domnia Chinei, în 1997.
„Orice sancțiuni reprezintă o sabie cu două tăișuri și nu vor afecta numai interesele Hong Kongului, ci și pe cele ale SUA într-o manieră semnificativă”, a subliniat guvernul pro-Beijing din Hong Kong, joi.
Regimul comunist din China continentală susține că noile proiecte de lege, care ar putea intra în vigoare din septembrie, vor combate secesionismul, subversiunea, terorismul și ingerințele străine din oraș. De asemenea, ele ar putea conduce la situația în care agențiile chineze de informații își vor instala formal baze în oraș.
Ministerul pentru securitate publică din China a anunțat deja că va „gestiona și sprijini poliția din Hong Kong pentru oprirea violeței și restaurarea ordinii”. Totuși, instituția nu are puteri de aplicare a legii în oraș, iar poliția din Hong Kong a fost, cel puțin până acum, independentă.
În această săptămână, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mii de protestatari, ce se adunaseră în prima manifestație antiguvernamentală de amploare de la demonstrațiile care paralizau orașul pentru o mare parte a anului trecut. Spiritele au părut să se liniștească în prima parte din 2020, dar acest lucru ar putea fi pus și pe seama crizei COVID-19.
Atât autoritățile chineze, cât și cele din Hong Kong susțin că legislația propusă nu reprezintă niciun fel de amenințare pentru autonomia orașului, precum și că interesele investitorilor străini vor fi prezervate.
Pe fondul eforturilor exercitate de SUA pentru convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU pe tema Hong Kong, Ministerul chinez al afacerilor externe a reiterat, vineri, că subiectul ține de politică internă și nicio altă țară nu are dreptul să intervină.
Administrația Trump nu mai vede Hong Kong drept o regiune autonomă
Larry Kudlow, cel mai important consilier economic al președintelui american Donald Trump, a avertizat că Hong Kong, care s-a bucurat de privilegiile conferite de legislația SUA pe baza nivelului înalt de autonomie față de Beijing, ar putea fi tratat de acum precum China în ceea ce privește probleme de comerț și alte chestiuni financiare. De altfel, joi, Mike Pompeo, Secretarul de Stat al SUA, a informat formal Congresul american că administrația Trump nu mai vede Hong Kong drept o regiune autonomă.
„Deși Statele Unite sperau cândva că liberul și prosperulHong Kongva fi un model pentru autoritara China, este acum clar că Republica China modeleazăHong Kongdupă modelul său”, declara șeful diplomației americane.